Main menu

header

de Elena Şerban

Aproape orice adult sau copil a suferit la un moment dat în viaţă de dureri abdominale cauzate de enterocolite, pancreatite, apendicite sau tulburări neurovegetative (la adulţi) ori de balonări, deglutiţie sau în urma unor procese fermentative (la copii). Foarte multe plante au efecte calmante în crizele cauzate de durerile abdominale graţie substanţelor active antispastice sau sedative.

Administraţi macerat de valeriană
Menta este una dintre plantele cu efecte benefice în calmarea durerilor abdominale. Aveţi nevoie de o linguriţă cu frunze de mentă care trebuie opărită cu o cană cu apă clocotită. Este indicat să se bea două căni pe zi.
Rădăcina de valeriană e recomandată mai ales în colicile de natură nervoasă. Opăriţi o linguriţă cu rădăcină uscată şi beţi preparatul astfel obţinut de-a lungul unei zile. Planta poate fi utilizată şi sub formă de pulbere (de trei ori pe zi câte un vârf de cuţit) sau sub formă de tinctură. Acest preparat se obţine dacă lăsaţi la macerat timp de opt zile 20 g de plantă mărunţită în 100 ml de alcool. Pentru a calma durerile se administrează de trei ori pe zi câte 20 de picături.

Busuiocul este şi el eficace
Din roiniţă se prepară un ceai dintr-o linguriţă cu frunze şi o cană cu apă opărită. Se bea după ce s-a infuzat timp de zece minute. În caz de dureri de stomac aveţi nevoie de două-trei căni pe zi.
Şi busuiocul este bun - opăriţi o linguriţă cu plantă într-o cană cu apă şi beţi câte două căni pe zi după micul dejun şi după cină.
Chimionul este folosit mai mult pe post de condiment, însă acesta este foarte bun şi în cazul neplăcerilor abdominale. Opăriţi o linguriţă şi jumătate cu fructe într-o cană cu apă. Se beau două-trei ceşti pe zi, prima pe stomacul gol.
Puteţi încerca şi efectul fructelor de fenicul. În acest sens opăriţi o jumătate de linguriţă (nu mai mult!) cu fructe la o cană cu apă. Pentru efectul dorit beţi două ceşti pe zi.

Talpa-gâştei îndepărtează colicile de natură nervoasă
În caz de colici de natură nervoasă amestecaţi 30 g de talpa-gâştei (Herba Leonuri) cu 20 g de rădăcină de valeriană, 10 g de coada-şoricelului (Flores Millefolii), 10 g de sunătoare (Herba Hyperici), 15 g de frunze de mentă (Folium Menthae), 10 g de flori de levănţică (Flores Lavandulae) şi 5 g de fructe de fenicul (Fructus Foeniculi). Luaţi o linguriţă din această combinaţie şi infuzaţi-o într-o cană cu apă clocotită. Se beau una sau două căni cu lichid îndulcit la nevoie.

Fructe de anason, de chimion sau de coriandru pentru copii

Deoarece motivele pentru care se instalează durerile la copii sunt, de multe ori, diferite de cele de la adulţi se utilizează plante care au rolul de a elimina gazele sau care inhibă dezvoltarea florei bacteriene patogene. Infuziile se administrează uşor îndulcite cu zahăr fiert în prealabil în apa de infuzare. Iată ce puteţi prepara:
- opăriţi şase fructe de anason cu 100 ml apă;
- infuzaţi o jumătate de linguriţă cu fructe de chimion în 100 ml de apă fiartă;
- fructele de coriandru sunt perfecte pentru pruncii care plâng şi nu pot dormi din cauza crampelor abdominale. Daţi-le să bea o infuzie obţinută opărind o jumătate de linguriţă cu fructe într-o cană cu apă clocotită;
- infuzaţi, timp de zece minute, două linguriţe cu flori de muşeţel într-o cană cu apă.

Atenţie! Dacă durerile nu cedează în urma administrării acestor preparate naturiste, vizita la medic devine obligatorie.