Main menu

header

de Liliana Simidon

Splenomegalia este o afecţiune caracterizată prin creşterea în volum a splinei, iar o dată ce boala s-a instalat îi sunt afectate toate funcţiile. De exemplu, o splină mărită nu va filtra eficient celulele sangvine şi astfel numărul celulelor sănătoase din sânge va scădea. Produsele din surse naturale pot ajuta la buna funcţionare a acestui organ.

Splenomegalia este uneori asimptomatică
Splina este un organ situat lângă stomac, în partea stângă a abdomenului. Funcţiile acesteia sunt critice pentru organism. Astfel, ea filtrează şi distruge celulele sangvine uzate şi îmbătrânite, joacă un rol foarte important în prevenirea infecţiilor, producând globulele albe, care sunt prima linie de apărare împotriva agenţilor patogeni şi depozitează celulele roşii.
În unele cazuri, splenomegalia este asimptomatică. Alteori, poate provoca dureri în partea abdominală stângă, care pot cuprinde şi umărul. Atunci când splina mărită apasă pe stomac, apare o senzaţie similară celei resimţite după ce aţi luat o masă bogată. Această senzaţie intervine fără să fi mâncat deloc sau după ingerarea unei cantităţi foarte mici de hrană. Alte simptome sunt: senzaţie de oboseală, infecţii frecvente şi sângerări uşoare.

Se poate ajunge la extirpare
Printre cauzele care conduc la splenomegalie se numără: infecţii virale şi bacteriene, infestări cu paraziţi, boli care afectează ficatul (de exemplu ciroza), cancere ale sângelui (leucemie), afecţiuni metabolice sau cheaguri de sânge prezente în venele din zona ficatului şi splinei.
Atunci când afecţiunea este foarte gravă şi cauzează complicaţii serioase, medicina alopată recomandă îndepărtarea splinei pe cale chirurgicală (numită splenectomie). Însă alegerea acestei variante trebuie realizată cu atenţie, deoarece persoanele care au făcut acest tip de operaţie sunt mult mai predispuse la contractarea infecţiilor care pot pune viaţa în pericol, inclusiv infecţii ce pot apărea în urma intervenţiei chirurgicale.
De aceea este foarte important ca acest tip de afecţiune să fie prevenită.

Curmale dimineaţa
Există câteva remedii naturale ce ajută la stoparea creşterii volumului splinei şi refacerea funcţiei normale a acesteia. Amestecaţi 10 ml suc de lămâie cu 6 ml suc de ceapă şi beţi de două ori pe zi, dimineaţa şi seara. Mai puteţi pune seara la înmuiat cinci-şase curmale, lăsaţi-le peste noapte, iar dimineaţa adăugaţi o jumătate de linguriţă cu miere şi amestecaţi la blender. Consumaţi acest remediu în fiecare dimineaţă, pe stomacul gol.
Un alt leac este cel cu muştar. Adăugaţi un vârf de linguriţă cu pulbere obţinută din seminţe în jumătate de pahar cu suc de castravete amar (momordica). Beţi de două ori pe zi.
Gelul de aloe este, de asemenea, util.

Recomandări

AMLA: indicat în imunitate scăzută, inflamaţii intestinale, convalescenţă şi tulburări de tranzit intestinal. Administrare: o capsulă de trei ori pe zi.
SPLINO PROTECT: menţine splina într-o stare optimă de funcţionare şi asigură o rezistenţă crescută la infecţii. Este indicat în splenomegalie, asplenie şi splenectomie. Administrare: o capsulă de trei ori pe zi.
VITAMINIZANT CU MĂCEŞE ŞI CĂTINĂ: are proprietăţi antianemice şi ajută la întărirea imunităţii, fiind util în anemii, convalescenţă, oboseală şi hipovitaminoze. Administrare: o capsulă de trei ori pe zi.

Pont! Dacă aveţi splina mărită evitaţi orice lovitură în zona abdominală. Dacă este nevoie, modificaţi-vă activitatea, astfel încât să evitaţi afectarea acestei zone (de exemplu, renunţaţi la sporturile de contact).