Main menu

header

de Ana Trifan

Broccoli (Brassica oleracea sau Brassica italica) este o plantă originară din regiunea italiană Calabria, iar numele ei vine de la italianul „brachium”, care înseamnă „creangă” sau „braţ”. Leguma vă ajută să fiţi mai sănătoşi şi să luptaţi mai uşor cu boli de temut.

Calorii puţine, calităţi extraordinare
Broccoli este „rudă” apropiată cu conopida, un alt adevărat depozit natural de vitamine şi un superaliment. De altfel, cele două pot fi considerate unele dintre cele mai bune legume, care asigură o gamă largă şi unică de efecte nutriţionale şi de vindecare, compatibile cu efectele celor mai moderne medicamente.
100 de grame de broccoli au 25 de calorii. Această legumă este o sursă naturală extraordinară de fibre alimentare, fosfor, potasiu, calciu, magneziu, zinc, fier, vitaminele A, B1, B2, B6, C, E, PP şi K, acid folic şi acizi graşi Omega 3, betacaroten şi alţi nutrienţi importanţi.

Reduce riscul de accidente coronariene
Într-un studiu publicat, în „American Journal of Epidemiology”, se menţionează că broccoli ajută la reducerea riscului de afecţiuni coronariene ale inimii. De asemenea, stimulează şi îmbunătăţeşte funcţionarea sistemului imunitar, are proprietăţi detoxificante şi accelerează procesele de curăţare a organismului. Pe deasupra, contribuie la prevenirea posibilelor probleme ale ficatului, anemiilor şi infecţiilor. Componenţii naturali care se găsesc în broccoli sunt eficienţi în lupta cu bacteriile care provoacă infecţii ale stomacului şi ulcer peptic. De asemenea, leguma ajută în lupta cu simptomele asociate stresului.

Preîntâmpină apariţia tumorilor
Nu putem să vorbim despre broccoli fără să menţionăm efectele sale anticancerigene şi antiîmbătrânire. Specialiştii de la Univesitatea Americană „Johns Hopkins” au demonstrat că sulforanul, care se găseşte în această legumă, este foarte eficient în lupta cu cancerul. El stimulează producerea unor anumite enzime în ficat, care au capacitatea de a împiedica formarea celulelor canceroase şi încetinesc evoluţia mai multor tipuri de cancer, cum ar fi cel de plămâni, de colon, de prostată, cancerul ovarian şi în special cancerul de sân. De aceea, este foarte important pentru toţi cei care vor să fie sănătoşi să consume zilnic broccoli.

Îndrăgit de romani, la modă şi astăzi

Planta era foarte populară în perioada Imperiului Roman, în secolele VIII-X, şi apoi printre imigranţii italieni, care au dus-o pe continentul american. Europa a părut să-şi piardă interesul pentru aceasta, iar planta a fost reintrodusă pe continentul nostru după cel de-Al Doilea Război Mondial. În 1920, în California, au fost înfiinţate primele plantaţii comerciale de broccoli, ajungând rapid unul dintre alimentele preferate ale persoanelor moderne, care se îngrijesc de sănătatea lor.


Pont! Pentru a păstra calităţile nutriţionale ale acestei legume şi pentru a beneficia de toate vitaminele pe care le conţine este ideal să o gătiţi la aburi sau în cuptorul cu microunde. Spre diferenţă de fierberea obişnuită, aceste metode ajută la păstrarea integrală a nutrienţilor.