Main menu

header

de Ana Trifan

Guarana este un sprijin preţios pentru metabolism. Această plantă, ce provine din America de Sud, bogată în cofeină şi molecule bioactive precum taninele şi catechinele (o serie de antioxidanţi foarte puternici), pe lângă efectul energizant pe care-l oferă, are şi meritul de a stimula metabolismul bazal, ajutând la arderea mai rapidă a caloriilor. Studii recente au demonstrat că guarana ajută la prevenirea hipertensiunii şi a obezităţii.

Are mai multă cafeină decât cafeaua
Guarana conţine mai multă cafeină decât cafeaua şi ceaiul şi are un efect stimulant asupra sistemului nervos central şi a celui cardiovascular. Mai mult decât atât, are efect astringent asupra intestinului şi joacă un rol important împotriva îmbătrânirii.
Potrivit unui studiu condus de cercetătorii brazilieni de la Universitatea Federală Santa Maria şi publicat în revista „Phytotherapy Research”, acest viguros arbust din jungla Amazonului este ideal în lupta cu hipertensiunea şi obezitatea.

Previne hipertensiunea
Studiul a implicat peste 600 de persoane, cu vârste de peste 60 de ani. Participanţii au fost împărţiţi în două grupuri şi au fost supuşi la mai multe teste medicale. Primul grup a fost compus din persoane care consumaseră regulat guarana de-a lungul vieţii, iar cel de-al doilea, din persoane care nu făcuseră acest lucru. Testele au arătat că primul grup era mult mai puţin afectat de hipertensiune sau de obezitate. De asemenea, s-a dovedit că în cazul consumatorilor de guarana riscul de îngrăşare era mult redus, comparativ cu ceilalţi.
Cercetătorii brazilieni susţin, în urma acestui studiu, că cei care includ în alimentaţia zilnică guarana sunt mai puţin expuşi acumulării de kilograme în plus o dată cu înaintarea în vârstă.

Atenţie! Guarana este contraindicată celor care suferă de afecţiuni ale inimii şi de diabet, precum şi celor hipersensibili la cafeină.

Sfat! Cantitatea de guarana consumată pe zi nu trebuie să depăşească două-trei linguriţe cu pulbere. Cel mai bine este să luaţi una dimineaţa, pe stomacul gol, amestecată cu puţină apă sau să o adăugaţi în ceai.