Main menu

header

de Liliana Simidon

Ciroza este o afecţiune a ficatului provocată de o alterare a celulelor hepatice. Ea se manifestă prin dezvoltarea în acest organ a unei reţele de cicatrice fibroase. Ţesutul sănătos este înlocuit de ţesut fibrotic şi astfel ficatul nu poate funcţiona normal.

Alcoolul în exces, principala cauză
Există mai mulţi factori ce pot provoca această afecţiune, însă alcoolismul cronic este cel mai des întâlnit. Alcoolul provoacă inflamarea celulelor hepatice şi, în cele din urmă, moartea acestora. Astfel, se formează cicatrice pe ţesutul din jurul venelor hepatice. Severitatea procesului depinde de cantitatea de alcool consumată de-a lungul timpului. Cu toate acestea, cantitatea de alcool necesară pentru ca ficatul să fie afectat diferă de la individ la individ.
Hepatita reprezintă inflamarea ficatului, iar dacă nu e tratată corespunzător, aceasta conduce la formarea de ţesut fibrotic.
Ciroza mai poate apărea din cauza consumului excesiv de alimente grase, de medicamente, de substanţe toxice, precum şi în urma infecţiilor pe termen lung ori a infestării cu paraziţi.

Simptomele apar târziu
Mulţi pacienţi cu ciroză hepatică nu prezintă niciun simptom în primele faze ale bolii. De aceea, unii dintre ei nici nu ştiu că suferă de această afecţiune până când nu apar complicaţiile.
Simptomele cel mai des întâlnite sunt următoarele: oboseală, slăbiciune, senzaţie de greaţă, pierderea poftei de mâncare, scăderea în greutate, febră, diaree, vomă, dureri abdominale şi stare de somnolenţă. În anumite cazuri pot apărea confuzie, delir, modificări ale personalităţii (cauzate de toxinele din sânge care nu mai sunt filtrate corespunzător de ficat şi astfel afectează creierul) sau hemoroizi (vene varicoase la nivelul rectului, generate de congestia hepatică).

Bazaţi-vă pe seminţele de armurariu
Urmăriţi să aveţi o alimentaţie sănătoasă, din care să eliminaţi carnea, prăjelile, alcoolul, tutunul, mâncărurile procesate excesiv, făina albă, zahărul rafinat, cafeaua şi sucurile cu arome artificiale din comerţ. Consumaţi, în schimb, sucuri de fructe proaspăt stoarse şi legume fierte sau preparate la aburi.
Printre remediile naturale ce vă pot ajuta să preveniţi şi să trataţi ciroza se numără administrarea zilnică a două linguriţe cu pulbere de seminţe de armurariu, după care se bea ceai Hepatocol. Beţi în fiecare zi suc proaspăt obţinut din spanac (200 ml) şi morcov (300 ml), dar şi suc de ridiche pe stomacul gol. Această legumă trebuie să fie introdusă în alimentaţia dumneavoastră curentă. Un alt leac naturist constă în consumarea, de două ori pe zi, timp de cel puţin o lună, de macerat călduţ obţinut din 200 ml apă plată sau de izvor, o linguriţă cu seminţe de papaya măcinate şi zece picături de zeamă de lămâie. Smochinele sunt, de asemenea, utile - le puteţi consuma ca atare sau puteţi prepara un cocteil din aceste fructe şi apă, la blender.

Recomandări

PLUSPRIN LIVER (capsule şi sirop): protejează ficatul împotriva hepatitei (acute şi cronice), a cirozei, a afecţiunilor biliare şi a dischineziei biliare, dar reduce şi valorile înalte ale colesterolului. Administrare: câte o capsulă împreună cu o linguriţă cu sirop de trei ori pe zi.
FICAT SĂNĂTOS: are proprietăţi hepatoprotectoare, hepatoregeneratoare, decongestive şi antiinflamatoare la nivel hepatic, normalizează valorile bilirubinei şi ale colesterolului, poate fi folosit în ciroză incipientă, steatoză hepatică şi hepatite virale acute şi cronice. Administrare: o capsulă de trei ori pe zi.
AGARICUS BLAZEI MURILL: ajută la protejarea împotriva virusului hepatic, stimulează producţia de interferon propriu, poate fi folosit în hepatociroză, hipertrofia ficatului şi cancer la ficat. Administrare: un pliculeţ de trei ori pe zi.
LIVEX: este un protector al ficatului, care ajută la regenerarea celulelor hepatice. Poate fi folosit în hepatite acute şi cronice, dischinezie biliară, steatoză hepatică şi ciroză.

Pont! Vitamina C, asimilată din surse naturale (citrice, măceşe ori pătrunjel), este eficientă în tratarea afecţiunilor hepatice, ajutând la detoxificarea organismului şi la întărirea sistemului imunitar.