Main menu

header

de Elena Şerban

Dacă inima nu mai poate asigura organismului debitul sangvin necesar, din cauza contracţiilor deficitare ale miocardului, înseamnă că s-a instalat insuficienţa cardiacă. Pentru combaterea acestei afecţiuni se folosesc o serie de preparate realizate din plante, printre care se numără: arnica, lăcrămioara sau păducelul.

Luaţi macerat de vâsc
Opăriţi o linguriţă cu flori mărunţite de arnică într-o cană cu apă clocotită. După ce se lasă la infuzat aproximativ un sfert de oră, se strecoară şi se bea cu înghiţituri mici.
Tot pentru uz intern este bun şi preparatul obţinut prin fierberea a 50 g de flori şi frunze proaspete de hrean în 200 ml apă, timp de cinci minute. După ce se storc frunzele se combină cu o linguriţă cu miere. Amestecul se pune într-o sticlă ce se păstrează la rece. Lichidul se bea în porţii de câte trei linguri pe zi, după mesele principale. Cura ar trebui să dureze câte două săptămâni pe lună, timp de trei luni.
Şi vâscul este un remediu recomandat în insuficienţa cardiacă. În fapt, este vorba despre un preparat ce se realizează la rece după următoarea reţetă: se pun două linguriţe cu frunze într-o cană cu apă rece. După ce se lasă la macerat opt ore, la temperatura camerei, lichidul se bea în două reprize, dintre care una, neapărat seara, înainte de culcare.

Faceţi decoct de măceşe
În cazul în care insuficienţa cardiacă are şi edeme, se obţin rezultate bune cu preparate din măceş, fenicul şi fasole. Beţi un decoct preparat prin fierberea a două linguri cu fructe zdrobite de măceşe într-o jumătate de litru de apă. Important! Fructele se introduc în apă când aceasta clocoteşte şi se lasă să fiarbă zece minute. Decoctul rezultat se consumă într-o singură zi, în două reprize.
Fasolea este o legumă consumată des la noi în ţară. Însă, nu doar boabele uscate şi fasolea verde sunt bune, ci şi tecile uscate. Astfel, dacă veţi fierbe trei linguri cu teci uscate şi mărunţite în 750 ml de apă rece timp de 20 de minute veţi obţine un decoct ce îmbunătăţeşte debitul sangvin. Lichidul se bea după ce s-a răcit şi a fost strecurat, în trei reprize zilnice. Nu trebuie îndulcit!

Infuzaţi pulbere de busuioc
Efecte benefice în insuficienţa cardiacă cu edeme are şi busuiocul. În afară de faptul că poate fi consumat crud, în diverse salate, acesta este bun şi sub formă de pulbere. Opăriţi o linguriţă cu pulbere de frunze într-o cană cu apă. Se strecoară după ce se lasă la infuzat un sfert de oră. Pentru eficienţă maximă se beau trei căni pe zi.
Şi mătasea de porumb este indicată în cazul acestei afecţiuni cardiace. Preparatul, care se obţine din această plantă (infuzie din două linguri cu mătase la o cană cu apă) se bea în cantităţi mici - o lingură la trei ore.

Pont! Ceaiul de tei nu este doar liniştitor şi bun pentru a fi consumat înainte de culcare. Dacă se realizează foarte concentrat (patru linguri cu plantă la o cană cu apă fiartă) şi se beau două-trei căni pe zi, ajută inima să îşi îndeplinească eficient activităţile