Main menu

header

08-10-1de Anda Postolache

Tromboflebitele sunt ocluzii sau astupări ale venelor mici şi mijlocii, apărute ca urmare a unor modificări inflamatorii de-a lungul acestor vase. Boala apare predominant la bărbaţii fumători, cu vârste între 20 şi 40 de ani, şi ceva mai târziu la femei, mai ales la fumătoare.

De asemenea, predispuşi sunt cei care sunt supraponderali, care preferă să mănânce în grabă fripturi şi fast-food, care au un tranzit intestinal lent şi băutorii de tării. Constantin Milică (foto), profesor în cadrul Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară „Ion Ionescu de la Brad”, din Iaşi, cercetător al medicinei naturiste vreme de peste 50 de ani şi autor al unor produse din plante, omologate de Ministerul Sănătăţii, vă recomandă câteva tratamente utile în tromboflebită.

Trataţi-vă cu scoarţă de stejar şi ghimbir
Tratamentele naturiste sunt de neînlocuit pentru prevenirea şi vindecarea rapidă a tromboflebitelor. Acestea vor trebui să înlocuiască anticoagulantele de sinteză chimică pentru a evita riscul unor complicaţii, adesea fatale. Sunt recomandate: scoarţa de stejar (pulbere) bogată în salicilaţi, cu efecte vasodilatatoare şi de prevenire a formării trombilor, extractele din frunze de Ginkgo Biloba, cu rol de prevenire a tromboflebitelor şi de îmbunătăţire a circulaţiei sangvine şi rădăcină de ghimbir amestecată cu miere (are efecte antiagregante plachetare şi de îmbunătăţire a circulaţiei sângelui). De asemenea, tinctura de leurdă (Allium ursinum) este considerată cel mai puternic remediu din flora europeană contra tromboflebitelor şi a varicelor.
Extern, se aplică unguente din amestec cu tătăneasă (bogat în alantonină) şi castan sălbatic (bogat în escină).

Renunţaţi la carne
Profesorul Milică recomandă persoanelor care suferă de tromboflebită şi varice un regim alimentar bogat în fructe şi legume, subliniind că este foarte importantă renunţarea la carne. Sunt indicaţi ardeii de culoare galbenă şi roşie, deoarece sunt bogaţi în flavonoide, cu efecte antiagregante plachentare. Aceştia previn formarea cheagurilor de sânge şi sunt antiinflamatoare venoase. Se iau 200 g/zi, timp de trei săptămâni, sub formă de salată, în combinaţie cu tomate şi ulei de măsline.
Este recomandat şi sucul proaspăt de tomate bine coapte (200 ml de trei ori/zi), cu rol în diminuarea cheagurilor de sânge şi în reducerea acţiunii nicotinei din fumul de ţigară, care favorizează formarea trombilor şi evoluţia tromboflebitelor.
Şi sucul de lămâie, cu coaja dată pe răzătoare, este bun. Consumaţi zilnic zeama de la două fructe amestecată cu 500 ml apă şi două linguri cu miere, timp de şapte-zece zile consecutiv. Tratamentul are efecte fluidizante, antiinflamatoare, antifebrile şi de oprire a formării varicelor.

Faceţi exerciţii fizice în fiecare zi
Alimentele interzise persoanelor care suferă de tromboflebită sunt: carnea roşie (porc, vită, oaie, vânat), prăjelile şi afumăturile, cafeaua şi alte băuturi care conţin cofeină şi alcool tare, acesta din urmă favorizând formarea trombilor şi creşterea tensiunii arteriale. Au un efect benefic exerciţiile fizice (mersul pe jos şi pe bicicletă, alergări, înot) şi evitarea sedentarismului.

Pont! Preparaţi-vă în fiecare zi salată din morcovi, ţelină, pătrunjel, păstârnac, ridiche (au efecte fluidizante şi antiinflamatoare) şi doi căţei de usturoi crud (previne această boală).