Main menu

header

de Elena Şerban

Forma mai gravă de astenie, cea nevrotică, este cauzată de suprasolicitarea nervoasă. Vă prezentăm câteva dintre reţetele care vă vor face să vă simţiţi din nou în formă.

Scade capacitatea de atenţie
În astenia nevrotică, numită şi nervoasă, procesele mintale se desfăşoară deficitar, fiind nevoie de efort mare chiar şi pentru lucrurile mai simple. Capacitatea de atenţie şi de reţinere scade serios şi apar simptomele de „minte înceţoşată” şi de „cap greu”. Oboseala este aproape permanentă, somnul de noapte fiind, de cele mai multe ori, neodihnitor, scurt şi întrerupt. În acest caz, medicamentele vă pot ajuta cu succes, însă, înainte de a ajunge la farmacie, este indicat să apelaţi la eficienţa plantelor.

Combinaţi levănţică, salvie şi sovârv
Amestecaţi, în părţi egale, pelin, vinariţă, arnică, talpa-gâştei şi păducel. Opăriţi patru linguriţe cu acest amestec în 500 ml apă fiartă. Această infuzie se bea în părţi egale dimineaţa şi seara.
O altă infuzie utilă este cea preparată din părţi egale de levănţică, frunze de salvie, sovârv, coada-şoricelului şi mentă. Aceasta are efect bun în combaterea asteniei, mai ales cea care cauzează tulburări digestive şi tulburări ale glandelor. După ce amestecaţi plantele, opăriţi o linguriţă cu acest mixt într-o cană cu apă clocotită. Beţi o ceaşcă pe zi înainte de micul dejun. În caz de nevoie, mai pregătiţi o cană cu ceai, pe care trebuie să o beţi înainte de cină.

Tincturile vă calmează
Astenia, însoţită de insomnie, poate fi combătută cu o infuzie pe care o veţi obţine dacă opăriţi o linguriţă din următorul amestec de plante: valeriană, talpa-gâştei, conuri de hamei şi sunătoare, într-o cană cu apă fiartă. Lichidul se bea neapărat înainte de culcare, întrucât creează imediat o stare de somnolenţă.
Un amestec de tincturi de plante (genţiană, angelică, obligeană şi talpa-gâştei) va ajuta persoanele care s-au suprasolicitat intelectual. Astfel, pentru a vă calma nervii şi pentru a vă simţi mai odihniţi, tot ce trebuie să faceţi este să combinaţi câte cinci picături din aceste tincturi şi să le beţi cu un pic de apă puţin îndulcită înainte de mesele principale.

De reţinut! Astenia nervoasă se manifestă prin oboseală fizică şi psihică, dureri de cap, insomnie şi stare generală de indispoziţie.