Main menu

header

de Liliana Simidon

Dismenoreea reprezintă menstruaţia dureroasă. Neplăcerile se localizează în zona lombo-abdominală şi pot apărea înaintea menstruaţiei şi, o dată cu instalarea ei, cedează sau devin şi mai persistente chiar pe întreaga durată a fenomenului.

Tinerele fete sunt cel mai afectate
Simptomele dismenoreei sunt: dureri suportabile sau foarte violente, inclusiv de cap, senzaţia de copleşeală din cauza neplăcerilor resimţite, stări de iritare, de vomă şi de greaţă. Sunt cazuri, în special la tinerele fete, în care acestea nu pot face absolut nimic timp de două-trei zile, nici măcar nu se pot ridica din pat.
Cauzele apariţiei acestei probleme sunt: factorul genetic (la fiică manifestându-se mai violent decât la mamă), anumite inflamaţii ale uterului şi anexelor acestuia, hipotrofia sau subdezvoltarea acestuia, existenţa unor fibroame uterine congenitale şi unele tulburări hormonale.

Mergeţi cât mai mult pe jos
Pentru a se diminua aceste dureri lunare este indicat a se începe practicarea regulată a exerciţiilor fizice, fără a face eforturi foarte mari, însă este important să se facă mereu sport, acesta dovedindu-se a fi un leac natural radical şi, probabil, cel mai eficient. Unul dintre exerciţiile cele mai bune este mersul mult pe jos în ritm alert. Exerciţiile fizice duc la creşterea producţiei de progesteron şi de endorfină, două elemente ce pot atenua durerea menstruală.
La fel de importantă este hrana consumată, în special în perioada premergătoare ciclului (dacă acesta este regulat). Trebuie să se reducă la minimum consumul de carne, chiar să se ajungă la renunţarea unor produse precum: lapte, cafea, alcool, zahăr şi ceai negru. În acest caz, durerile se vor diminua, având şansa chiar să dispară definitiv.
Un leac extrem de preţios pentru a scăpa de neplăceri este salata verde, o sursă importantă de estrogeni vegetali. Ar trebui să se mănânce două-trei salate pe zi. Pe lângă faptul că vor reduce durerile, organismul va beneficia de o cantitate apreciabilă de fibre.

Ingeraţi ceai de cimbru în fiecare zi
Dintre leacurile naturale puteţi face cure cu ceai de cimbru, intern (două căni pe zi), cu ceai de conuri de hamei (două căni pe zi), în perioada premergătoare menstruaţiei, cu ceai de angelică (are efect calmant şi alungă durerile menstruale), cu ceai de salvie (diminuează durerile menstruale) sau cu argilă - aplicată pe zona lombo-abdominală, dar niciodată pe perioada ciclului menstrual. De asemenea, este indicată aplicarea, pe zona lombo-abdominală, a unei pernuţe încălzite, umplută cu cimbru. Şi presopunctura s-a dovedit benefică în dismenoree.

Recomandări

FEMITONE: calmează durerile menstruale şi previne pierderile excesive de sânge. Are un efect afrodiziac şi menţine sănătatea hormonală feminină. Administrare: o capsulă de trei ori pe zi.
ASHOKA: este un tonic uterin, util în dismenoree, hemoragii cauzate de fibroame uterine, de chisturi ovariene, de hemoragii interne sau de leucoree (scurgere vaginală de lichid albicios). Administrare: o capsulă de trei ori pe zi.
SINDROM PREMENSTRUAL: util în dismenoree şi în caz de ciclu menstrual abundent, deoarece are acţiune antiinflamatoare, antialgică şi antihemoragică. Administrare: o capsulă de trei ori pe zi.