Main menu

header

de Elena Şerban

Mai puţin folosită în România din cauza faptului că nu se regăseşte în flora spontană, negrilica este un excelent adjuvant într-o serie de probleme de sănătate cum ar fi glicemie mărită, infecţii virale sau bacteriene, libidou scăzut sau potenţă nesatisfăcătoare.

Seminţele au proprietăţi tămăduitoare
Numită şi cenuşcă sau negruşcă de cultură, negrilica este o plantă ierboasă anuală, ce este cultivată uneori prin grădini ca plantă ornamentală. Este o tufă cu înălţime redusă şi flori în formă de stea, de culoare alb-albastră. Din aceste flori se formează, la maturitate, capsule pline cu seminţe foarte mici, negre, ce degajă o aromă plăcută. Acestea conţin trigliceride, uleiuri volatile (1%), protide şi amidon. Cu toate că este o plantă decorativă, seminţele plantei sunt deosebit de importante în farmacia verde, graţie proprietăţilor lor terapeutice.

Măreşte potenţa sexuală
Ca plantă de leac, negrilica are puternice efecte antibacteriene şi antivirale, scade valorile glicemiei, echilibrează activitatea hormonală, măreşte potenţa sexuală, având şi efecte afrodiziace. Astfel, dacă doriţi să scăpaţi mai repede de o răceală sau de o afecţiune bacteriană, dacă intenţionaţi să diminuaţi nivelul glicemiei sau dacă vreţi să vă îmbunătăţiţi viaţa sexuală apelaţi cu încredere la făina de negrilică. Această pudră se ia, într-o cantitate de un vârf de cuţit, amestecată cu o linguriţă cu miere.

Ucide viermii intestinali
Făina de negrilică (o parte), amestecată cu făina de susan (trei părţi), se administrează în cazul afecţiunilor cutanate eruptive - câte o linguriţă de două ori pe zi.
Planta este considerată unul dintre cele mai puternice leacuri împotriva viermilor intestinali. Pentru a obţine un rezultat satisfăcător în acest sens, puneţi la macerat, timp de 12 ore, trei linguri cu pulbere de seminţe într-un litru de zeamă de varză. După acest interval strecuraţi lichidul şi beţi două pahare la micul dejun, iar restul, de-a lungul unei zile, înainte de prânz şi de cină.

Vinul, bun la stomac
Din seminţele de negrilică se poate prepara şi un vin, recomandat în bolile de stomac, astm, ameţeli şi stimularea poftei de mâncare, dar şi pacienţilor care suferă de afecţiuni cardiace. Pentru a obţine acest preparat, care are şi capacităţi afrodiziace, trebuie să fierbeţi într-un litru de vin de casă (produs doar în gospodăriile ţărăneşti) două linguriţe cu pudră de seminţe. Se lasă zece minute la infuzat şi apoi se strecoară. Se bea câte un păhărel înainte de mesele principale. Atenţie! După administrare, evitaţi să şofaţi.

De reţinut! Uleiul volatil de negrilică se foloseşte în industria parfumurilor, datorită mirosului deosebit de plăcut, asemănător celui de muşcată sau de camfor.

Pont! Seminţele de negrilică pot fi folosite şi pentru a condimenta diverse mâncăruri. Pulberea obţinută din seminţe măcinate se foloseşte în industria alimentară, pentru condimentarea unor sortimente de brânzeturi.