Main menu

header

de Anda Postolache

Prostatita reprezintă inflamaţia şi creşterea în volum a prostatei. Este o boală provocată de un gonococ, un streptococ, un stafilococ, un colibacil sau de un alt microb. Bărbaţii care suferă de această boală au dureri perianale, ejaculări precoce sau întârziate, cantitate diminuată a lichidului de ejaculare, urinează des, mai ales noaptea, iar presiunea jetului de urină este redusă. În afară de tratamentele clasice, se poate apela cu succes la reflexoterapie, dar şi la ceaiuri şi băi cu plante medicinale.

Amestecaţi iarbă-neagră, păducel, limba-mielului, rostopască, nalbă şi coada-calului
Băile de şezut vor avea un rol important în tratamentul naturist al bolilor de prostată. Reţeta recomandată pentru pregătirea băii de şezut este următoarea: o jumătate de pumn cu iarbă-neagră (flori), un pumn cu păducel (flori), limba-mielului (flori), rostopască (frunze proaspete), nalbă (rădăcină) dată prin răzătoare şi 100 g de coada-calului. Se lasă la macerat 12 ore în apă rece (un litru), se încălzeşte conţinutul, se strecoară şi se toarnă într-un lighean. În timp ce şezutul este în apă, se masează de câteva ori dinspre zona abdominală în jos şi dinspre logiile renale spre vezica urinară. După baie, bolnavul nu se va şterge cu prosopul, ci va îmbrăca un halat gros şi va sta sub plapumă sau sub pătura groasă, pentru a transpira, timp de o oră. Se fac cel puţin 14 zile de băi de şezut pentru a se vedea un efect benefic. După zece zile de pauză se reiau băile. Se fac seara, înainte de culcare.

Fierbeţi pufuliţă, urzică moartă albă şi ghimpe
Este indicat să se bea două căni pe zi cu infuzie de pufuliţă cu flori mici (Epilobium parviflorum), plantă deosebit de eficientă în afecţiunile prostatei. Se va consuma o cană cu ceai dimineaţa, cu o oră înainte de masă, şi una seara, cu o oră înainte de cină. Foarte eficient este şi ceaiul de urzică moartă albă - două-trei căni pe zi. Ceaiul de ghimpe (Ruscus aculeatus) este şi el benefic şi este bine să fie băute două căni pe zi. Fierturile se realizează dintr-o linguriţă cu plantă la un sfert de litru de apă clocotită. Cura poate dura câte două luni, cu pauză de zece zile.

Atenţie! Bărbaţii bolnavi de prostatită trebuie să renunţe la alcool şi la condimente.