Main menu

header

de Eugenia Golub

Leuşteanul (Levisticum officinalis), denumit popular şi buruiană de lungoare, leoştean, libistoc, luştrean sau păscănaţ, este o plantă erbacee, perenă, aromatică, legumicolă, cu proprietăţi terapeutice, originară din bazinul mediteranean. În terapeutică, se folosesc de la el atât frunzele şi rădăcinile, cât şi fructele. Se poate consuma crud, în salate, ca şi condiment în mâncăruri şi sub formă de ceai, suc şi decoct.

Infuzia micşorează tensiunea arterială
Ceaiul din leuştean, preparat dintr-o lingură cu plantă proaspătă sau uscată, lăsată la infuzat zece minute în 250 ml de apă fierbinte, este diuretic, îmbunătăţeşte activitatea rinichilor, este indicat în curele de slăbit, în tulburări digestive şi în afecţiuni ale glandelor salivare. De asemenea, normalizează scaunele, este bun contra gazelor, stimulează fluxul menstrual, elimină urina şi expectoraţiile în caz de catar bronşic. Infuzia de leuştean are o acţiune benefică şi în edeme cardiace şi scade tensiunea arterială. Se pot consuma trei-patru căni de ceai pe zi.

Rădăcina, un excelent sedativ
Decoctul din rădăcină se utilizează în tratarea a numeroase afecţiuni, precum cele urinare, în pielonefrită, gută, reumatism, anemii, ca sedativ în stări de nervozitate, în migrenă şi în pneumonii. Se prepară dintr-o rădăcină care se fierbe în 500 ml de apă, timp de 20-30 de minute. Se consumă la temperatura camerei, de-a lungul unei zile.
Fiertura din seminţe de leuştean (o linguriţă cu seminţe măcinate se dau în clocot în 250 ml apă, timp de cinci minute) este eficientă în durerile abdominale, stomacale şi în cazurile în care întârzie menstruaţia.

Zeama este o sursă nepreţuită de vitamine
Pentru un aport de vitamine, util în special în anorexie, este recomandat sucul de leuştean, obţinut prin pasarea a câteva legături de plantă. De asemenea, consumând frunze proaspete, puteţi preveni răceala şi gripa şi, totodată, veţi scăpa şi de balonare.

Pont! Petele de pe piele pot dispărea dacă frecaţi locul afectat, de două ori pe zi, cu frunze proaspete de leuştean.