Main menu

header

de Liliana Simidon

Evenimente precum sărbătorile tradiţionale, în care se pun pe masă foarte multe bunătăţi, sunt, din păcate, prilej de indigestii. Cunoscut şi sub numele de dispepsie, acest fenomen este o problemă ce apare atunci când sucurile digestive nu sunt secretate în mod corespunzător pentru a asigura o digestie optimă. Există unele plante care vă pot ajuta în acest sens, însă trebuie să vă şi controlaţi atunci când mâncaţi.

Adăugaţi condimente
Cauzele indigestiei sunt variate, de la consumul unei cantităţi prea mare de hrană, mâncatul în grabă, fără a mesteca suficient, combinaţiile de alimente incompatibile şi până la ingerarea de produse grele, în special după o perioadă de post. Ca urmare, apare senzaţia de greutate la nivelul stomacului, însoţită de durere, de greaţă, de flatulenţă şi de regurgitaţii acide.
Pentru a stimula „focul” din stomac, astfel încât să vă bucuraţi de o digestie optimă, nu este bine să mâncaţi niciodată atunci când nu vă este foame, deoarece această senzaţie reprezintă un indicator al faptului că sucurile digestive sunt pregătite pentru a începe digestia. Cu zece minute înainte de masă mestecaţi o bucăţică de ghimbir cu puţină sare - aceasta stimulează secreţia sucurilor gastrice, îmbunătăţind astfel digestia. Adăugaţi multe condimente mâncării. Atenţie! Persoanele care suferă de gastrită sau de ulcer trebuie să ocolească însă condimentele foarte picante precum ardeiul iute şi piperul. Toate celelalte sunt însă binevenite şi pentru ei, adică busuiocul, cimbrul, cardamomul, turmericul, rozmarinul, pătrunjelul, leuşteanul şi aşa mai departe. Acestea dau o aromă foarte plăcută alimentelor şi stimulează digerarea mâncării.

Mâncarea fiartă se „arde” mai repede
Dacă aveţi o digestie deficitară, consumaţi cât mai multe mâncăruri gătite prin fierbere (supe, ciorbe sau terciuri de cereale) şi evitaţi prăjelile, precum şi legumele crude. Deoarece focul a acţionat deja asupra lor, alimentele fierte se „ard” mai repede în stomac. În absenţa unei digestii bune, legumele crude cauzează în timp balonare şi senzaţie de disconfort abdominal.
Evitaţi să mâncaţi atunci când sunteţi foarte obosiţi, supăraţi, nervoşi, la ore foarte târzii sau foarte matinale. În timpul somnului, secreţia sucurilor gastrice este mult încetinită sau chiar oprită. De aceea nu este bine să dormiţi imediat după ce aţi luat masa, dar nici să mâncaţi imediat ce v-aţi trezit din somn. Dimineaţa, după trezire, lăsaţi să treacă cel puţin 30 de minute până să luaţi micul dejun.

Recomandări

DIGEST COMPLET: îmbunătăţeşte digestia şi reglează procesele de absorbţie, asigurând o bună asimilare a nutrienţilor, a vitaminelor şi a mineralelor din hrană. Diminuează senzaţia de disconfort abdominal asociat indigestiei, mai ales dacă au fost consumate alimente grase, şi ajută la menţinerea unui nivel optim al colesterolului. Administrare: una-trei capsule după fiecare masă.
DIGESTIE UŞOARĂ: ajută la stimularea digerării alimentelor datorită conţinutului bogat în enzime. Are proprietăţi carminative şi elimină senzaţia de greaţă, fiind extrem de util şi în cazul unor mese copioase. Administrare: o capsulă de trei ori pe zi.
HARITAKI: este un tonic digestiv, ce ajută în cazul flatulenţei, al hiperacidităţii gastrice, conferind o stare de bine. Administrare: o capsulă de trei ori pe zi.
APĂ DE ARGINT COLOIDAL: ajută în cazul diverselor probleme digestive, omoară paraziţii intestinali şi este utilă în cazul diareii, putând totodată să stimuleze pofta de mâncare. Mod de administrare: o lingură cu o jumătate de oră înainte de fiecare masă.

Atenţie! Obiceiul de a purta haine foarte strâmte are efect perturbator asupra digestiei.

Important! Evitaţi să consumaţi alimente al căror gust nu vă place.