Main menu

header

de Elena Şerban

Răspândită în special în zonele înalte din Anzi, maca este una dintre plantele frecvent folosite de incaşi pentru proprietăţile sale deosebite. Se foloseşte rădăcina, care se macină până se obţine un praf foarte fin.

Folosită de incaşi pentru că le dădea putere
Maca (Lepidium Peruvianum Chacon) este o legumă din familia Brassicaceae (crucifere), a cărei rădăcină are forma unei inimi. De altfel, rădăcina de maca seamănă foarte mult cu o ridiche, dar are dimensiunea unui cartof dulce. Are o culoare ce variază de la galben crem sau roz deschis până la mov închis sau negru. Cercetătorii afirmă că efectele şi calităţile deosebite ale plantei provin chiar din faptul că supravieţuieşte unor condiţii climatologice deosebite (noaptea ger şi ziua cald).
Se spune că incaşii consumau în mod frecvent infuzie din rădăcină de maca înainte de a merge la luptă, pentru a avea mai multă putere şi rezistenţă.
O altă calitate a acestei plante este aceea că măreşte libidoul, îmbunătăţind semnificativ şi calitatea spermei.

Ameliorează efectele menopauzei
Planta conţine, printre altele, estrogeni naturali, vitamine din grupul B şi minerale (calciu, fier, zinc). De asemenea, ea este bogată în potasiu, calciu, magneziu şi fier.
Alte beneficii ale acestei plante sunt: reglează tensiunea arterială, luptă contra anemiei şi a depresiei, îmbunătăţeşte memoria şi creşte fertilitatea.
Este utilă şi în menopauză, etapă prin care trec reprezentantele sexului frumos. Din nefericire, manifestările sale nu sunt totdeauna uşor de depăşit, astfel că femeile au de suferit. Maca este una dintre plantele cu efecte benefice. În acest caz, infuzia de rădăcină sau preparatele din această buruiană reduc bufeurile, insomnia, oboseala, depresia şi uscăciunea vaginului. Medicii afirmă că aceste manifestări sunt cauzate de fluctuaţiile hormonale, iar alcanoizii conţinuţi de plantă acţionează asupra glandelor endocrine, normalizând nivelul hormonilor, stabilizând nivelul de estrogen şi de progesteron.

Preîntâmpină osteoporoza
Un alt avantaj al consumului de maca este acela că reduce şansele ca femeia să se îmbolnăvească de osteoporoză. Planta peruviană este indicată şi în cazul femeilor care au suferit o histerectomie (îndepărtarea pe cale chirurgicală a uterului). În această situaţie, utilizarea rădăcinii de maca este mai bună decât terapia de substituţie hormonală (administrată în mod normal la histerectomie).
Pentru că în România maca se găseşte mai ales sub formă de pudră, se administrează câte două grame zilnic. Doza poate creşte până la şase grame pe zi, iar tratamentul durează trei luni şi se face de două ori pe an, la intervale regulate, primăvara şi toamna. Sub formă de comprimate se iau patru-opt capsule pe zi înainte sau după masă.

Pont! Pudra de maca se poate utiliza direct în ceai, cafea, iaurt sau supă.

De reţinut! Produse din maca (sirop sau pastile) se pot achiziţiona din magazinele de produse naturiste sau de pe internet.