Main menu

header

de Anda Postolache

- Sfaturi de la fitoterapeutul Constantin Milică
Reumatismul este o afecţiune localizată la nivelul aparatului locomotor, cu dureri mai frecvente la persoanele în vârstă, indiferent de sex. Fitoterapeutul Constantin Milică, profesor în cadrul Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară „Ion Ionescu de la Brad”, din Iaşi, a cercetat vreme de peste 50 de ani efectele plantelor medicinale. În urma activităţii în cadrul Centrului Aroma a obţinut o serie de tratamente, care sunt omologate de Ministerul Sănătăţii. Printre acestea se află şi câteva remedii pentru calmarea şi stoparea durerilor reumatice.

Se recomandă un amestec din opt plante
Reumatismele articulare cuprind atât artritele (reumatisme inflamatoare şi infecţioase), cât şi artrozele (reumatisme degenerative), cu localizări la genunchi, şold, umeri şi coloană vertebrală. Principalii factori declanşatori sunt: temperaturile scăzute, umezeală şi infecţii cu streptococi ori stafilococi. Aceşti factori provoacă inflamarea articulaţiilor, urmate de dureri acute, febră mare, frisoane şi transpiraţii abundente.
Pentru ameliorarea durerilor provocate de reumatismele inflamatorii, profesorul Milică recomandă plante cu proprietăţi antitoxice, antialergice, dezinfectante, antiinflamatoare, depurative, calmante şi revulsive local. În acest sens, este bine să faceţi infuzie din mesteacăn, salcie, coada-calului, ienupăr, salvie, pelin, urzică vie şi frasin, în părţi egale. Se prepară prin punerea în 250 ml apă clocotită a unei liguriţe cu vârf cu aceste plante mărunţite. Se lasă apoi la infuzat timp de 15 minute, iar după strecurare se beau trei căni zilnic, între mese.

Coada-calului, bună la gonartroză
De asemenea, sunt bune compresele calde cu castane, ienupăr, rădăcini de tătăneasă, scoarţă de salcie, rozmarin şi ardei roşu. Se face un decoct din cele amintite, preparat prin fierberea timp de 20 de minute a amestecului (la doi litri de apă se pun 150 g de plante). Se îmbibă un tifon în zeama strecurată şi se ţine, călduţ, pe locul dureros. Aceste comprese se aplică mai ales seara, pentru a nu mai ieşi din casă după aceea.
În tratamentele pentru osteoporoză şi gonartroză, coxartroză, spondiloză - ca forme ale reumatismului localizat la diversele articulaţii - este indicată infuzia din coada-calului, coada-şoricelului, mesteacăn, frasin, salvie, dud (frunze), cătină albă, salcie şi scoarţă de stejar. Infuzia se prepară în mod obişnuit.

Sfat! Curele cu infuzii sau comprese împotriva reumatismului se urmează până când durerile cedează.