Main menu

header

de Ana-Maria Cocea

Tămâia este o răşină obţinută dintr-un arbust (Boswellia sacra) care creşte în Orientul Mijlociu (Liban, Iordania, Israel). Alături de smirnă, aceasta a făcut parte din darul adus de misterioşii Crai de la Răsărit lui Iisus la naştere. Puţini sunt însă cei care ştiu că tămâia este un preţios leac magic, cu virtuţi de protecţie împotriva asteniei, a stresului, a bolilor de rinichi şi a nevralgiilor. Formele de utilizare a acestei răşini sunt tincturile şi infuziile, foarte uşor de preparat acasă.

Îndepărtează efectele asteniei de primăvară
Efectele antiinflamatoare şi antiinfecţioase ale tămâii sunt recunoscute de sute de ani. Pentru a realiza tinctura din aceasta aveţi nevoie de 10 g tămâie, care se lasă la dizolvat în 100 ml alcool alimentar într-un borcan închis la culoare. După câteva zile, preparatul se poate utiliza, administrându-se intern o linguriţă diluată într-o jumătate de pahar cu apă, de două ori pe zi.
Preparatul este indicat în astenie de primăvară, laringită, tuse şi răceală. De asemenea, dacă aveţi pietre în zona rinichilor, în stadiu incipient, luaţi acest remediu dimineaţa, când vă treziţi, pe stomacul gol. Tratamentul durează maximum patru săptămâni, după care se face o radiografie pentru a se observa diferenţele.

Infuzia vindecă iritaţiile pielii
Din tămâie se poate face şi infuzie. Pentru aceasta aveţi nevoie de două bobiţe de răşină, pe care le puneţi într-un pahar cu apă clocotită şi se lasă la macerat timp de câteva ore. După ce s-a dizolvat, chiar şi parţial, se vor administra maximum patru linguriţe din infuzie, de trei ori pe zi.
Acest leac este bun şi în cazul în care aveţi iritaţii. Astfel, se pun pe zona afectată comprese cu infuzie de tămâie, care se vor ţine vreme de cel puţin 20 de minute. Acestea au efecte cicatrizante puternice, fiind şi foarte bune antiinflamatoare externe.

Susţine psihicul

Stările anxioase sau depresive sunt eliminate cu ajutorul unei fumigaţii cu tămâie. Parfumul emanat linişteşte gradat psihicul şi aduce calmul în vieţile celor care au probleme psihice. Totul este ca pacienţii să fie perseverenţi în acest tratament. Această terapie reprezintă un străvechi leac de medicină monahală, care şi-a arătat nu o dată eficienţa, mai ales dacă este asociat cu celelalte modalităţi naturiste de tratament, cum ar fi ceaiurile medicinale.

Sfat! Tămâia se procură din magazinele şi farmaciile naturiste. Trebuie să o cumpăraţi doar pe cea pe al cărei ambalaj se menţionează faptul că poate fi administrată pe cale orală.