Main menu

header

de Liliana Simidon

În ultimele două decenii, numărul cazurilor de tuberculoză din ţara noastră a crescut considerabil, făcându-ne să ocupăm un loc „fruntaş” în Europa la mortalitatea din această cauză. Pe lângă respectarea regulilor de igienă, sunt recomandate şi tratamente naturiste care să vă vină în ajutor.

Se transmite de la om la om
Tuberculoza este o boală infecţioasă, contagioasă, care afectează persoanele cu sistemul imunitar slăbit. Este răspândită în toate ţările, însă statele sărace constituie vârful, din cauza lipsurilor cu care se confruntă, dar şi a bagajului foarte mic de cunoştinţe în domeniul sanitar. În proporţie de aproape 92% se transmite de la om la om şi doar în 5% dintre cazuri se poate lua din laptele vacilor bolnave. Categoria cea mai afectată este cea a copiilor mici, care se contaminează de la bătrânii bolnavi cu care stau în casă. În cazul lor trebuie să se acţioneze de urgenţă, deoarece poate surveni decesul.

Imunitatea scăzută, principalul motiv de contaminare
Cauzele tuberculozei, o boală revenită în actualitate, sunt: imunitatea scăzută a populaţiei faţă de această infecţie, lipsa măsurilor de profilaxie (persoanele infectate nu au fost izolate în unităţi spitaliceşti), lipsa sau insuficienţa controalelor menite să depisteze afecţiunea la timp şi neefectuarea analizelor medicale anuale de personalul din industria alimentară, care poate transmite infecţia. De asemenea, multe persoane nu au o alimentaţie corespunzătoare sau locuiesc în condiţii precare (în mizerie şi igrasie) ori stau la un loc oameni sănătoşi şi bolnavi, în fum de ţigară, consumă alcool şi ignoră regulile de igienă.

Bolnavul pierde mult din greutate
Printre simptomele tuberculozei pulmonare se numără: paloare exagerată, lipsa poftei de mâncare, astenie, febră, tuse, transpiraţii abundente şi pierderi semnificative ale greutăţii corporale. La efectuarea analizelor de sânge se observă VSH (viteza de sedimentare a hematiilor) mare, la fel şi fibrinogenul şi numărul limfocitelor. Dar modul în care se depistează cu siguranţă tuberculoza este testul bacteriologic al sputei - dacă apare bacilul Koch, atunci nu mai există niciun dubiu. De asemenea, se poate face IDR-ul, care poate depista această boală.
Pentru a vă proteja trebuie să aveţi grijă să nu mâncaţi sau să beţi după alte persoane, să evitaţi să vă sărutaţi cu persoane necunoscute sau să aveţi contacte sexuale întâmplătoare (în special orale).

Este indicat laptele de capră
Un bolnav de tuberculoză trebuie să aibă un regim alimentar echilibrat. Trebuie să consume fructe (în special căpşuni, mere, lămâi şi portocale), legume în stare crudă, carne de curcan, uleiuri presate la rece şi lapte de capră.
Fitoterapia este şi ea de ajutor pentru îmbunătăţirea stării de sănătate a unui bolnav de tuberculoză. Astfel:
- două-trei căni pe zi cu ceai de nalbă ameliorează tusea persistentă;
- cornurile de hamei au proprietăţi tuberculostatice. Se urmează tratament timp îndelungat cu două-trei căni de ceai pe zi. Atenţie! Acestea au proprietăţi anafrodiziace;
- troscotul este foarte util în toate afecţiunile inflamatorii ale tractului respirator. Se pot folosi zilnic două căni de ceai, în paralel cu ceaiul de pătlagină;
- ceaiul de lemn-dulce este foarte util, însă este interzis persoanelor hipertensive. Se beau, timp de zece zile, câte două căni pe zi, şi apoi se face pauză zece zile;
- cimbrul poate fi folosit zilnic fie sub formă de ceai (două-trei căni), fie sub formă de condiment. Acesta este un antibiotic natural, util şi pentru întărirea sistemului imunitar;
- algele marine pot fi utilizate ca atare (cele deshidratate) sau sub formă de capsule;
- ginsengul vă poate susţine pe perioada bolii, şi nu numai, căci are proprietăţi imuno-modulatoare;
- cura cu usturoi ajută mult, căci acesta are proprietăţi tuberculostatice. Dacă stomacul vă permite, puteţi mânca zilnic patru-şase căţei de usturoi.

Trageţi pe nas aerosoli cu propolis
Trebuie spus că există şi alte terapii ce ajută în cazul acestei boli. Spre exemplu, apiterapia recomandă inhalaţiile de aerosoli cu propolis, cura cu tinctură de propolis, lăptişorul de matcă (un revitalizant de excepţie), dar şi consumul zilnic de miere. Acupunctura poate ajuta la grăbirea vindecării, aceasta având un rol important în privinţa creşterii rezistenţei organismului bolnav. Şi balneofizioterapia este indicată, în special în infecţia tuberculoasă şi în toate bolile respiratorii. E bine de ştiut că zona montană, submontană, dar şi zona de şes împădurit susţin organismul slăbit să se recupereze. Însă, bolnavul de tuberculoză nu are voie la mare cel puţin doi-trei ani după vindecare.

Recomandări

Cough Kalp: are proprietăţi benefice asupra plămânilor şi asupra întregului sistem respirator. Are acţiune emolientă şi poate fi de folos în tuse şi dureri de gât. Administrare: două linguriţe de trei ori pe zi.
Crux Sirop: calmează tusea, dizolvă secreţiile cu mucus şi ajută la degajarea căilor respiratorii, fiind de mare ajutor marilor fumători. Administrare: două linguriţe de trei ori pe zi.
Vasaka: este un tonic respirator, ce ajută în cazul tuberculozei pulmonare şi faringitei, fiind util şi în tuse seacă dar şi în tuse cu expectoraţie. Administrare: una-două capsule de trei ori pe zi.

Pont! Cele mai bune staţiuni balneoclimaterice pentru tratarea tuberculozei sunt: Govora, Olăneşti, Voineasa, Păltiniş, Stâna de Vale şi Vatra Dornei.