Main menu

header

de Liliana Simidon

Anemia este o afecţiune caracterizată prin scăderea numărului de celule roşii din organism. Acestea transportă oxigenul de la plămâni către toate ţesuturile organismului şi sunt produse în măduva osoasă, iar când procesul lor de maturizare este complet, sunt eliberate în sânge.

Se caracterizează prin oboseală inexplicabilă
Un factor important implicat în producerea globulelor roşii în măduva osoasă este eritropoetina, un hormon secretat de rinichi. La fel de importantă este asimilarea fierului, acesta fiind o componentă importantă a hemoglobinei (pigmentul roşu), cu rol important în asimilarea vitaminei B12.
Pentru a preveni anemia este necesară o foarte bună coordonare între rinichi, măduva osoasă şi nutrienţii din organism. Dacă rinichii sau măduva nu funcţionează corespunzător sau dacă organismul nu este hrănit aşa cum trebuie, atunci producerea unui număr optim de celule roşii devine dificilă.
Alte cauze ale instalării anemiei sunt: sângerări excesive cauzate de răni sau un flux menstrual abundent în cazul femeilor, diminuarea cantităţii de acid clorhidric prezent în sucurile gastrice (direct implicat în digestia fierului şi a proteinelor) sau prezenţa paraziţilor intestinali, care împiedică asimilarea nutrienţilor. La femeia însărcinată, carenţa de fier este frecventă mai ales atunci când intervalul dintre două sarcini este mic, deoarece fătul utilizează fierul mamei pentru a-şi produce propriile celule roşii.
Simptomele anemiei sunt: paloarea pielii, a mucoasei bucale, stare de oboseală şi de slăbiciune.

Mâncaţi spanac şi migdale
Anemia este de mai multe tipuri: feriprivă, pernicioasă şi aplastică.
Cea feriprivă este cel mai des întâlnită şi este cauzată de un deficit de fier.
Anemia pernicioasă apare atunci când organismul nu poate asimila vitamina B12. Deficitul poate apărea ca urmare a unor afecţiuni care încetinesc tranzitul intestinal (diabet, diverticuloză), permiţând bacteriilor să se multiplice excesiv în partea superioară a intestinului subţire. Aceste bacterii absorb vitamina B12 şi nu permit organismului să o asimileze.
Anemia aplastică este o condiţie severă, deoarece, în acest caz, măduva nu produce niciuna dintre cele trei tipuri de celule sangvine în cantitate suficientă (celule albe, roşii şi trombocite). Aceasta e o afecţiune autoimună, cauzată de expunerea la substanţe toxice şi la radiaţii.
Pentru a trata sau preveni anemia, consumaţi cât mai multe alimente bogate în fier: spanac, salată verde, pătrunjel, frunze de schinduf, struguri, stafide şi migdale. Un alt remediu eficient este consumul de sfeclă roşie crudă, sub formă de salate, deoarece conţine fier şi fibre. De asemenea, beţi suc de mere şi roşii şi mâncaţi banane coapte cu câteva linguriţe cu miere. Vitamina C îmbunătăţeşte asimilarea fierului şi poate fi luată din citrice, roşii, broccoli, pătrunjel şi varză de Bruxelles. Vitamina B12 se găseşte din belşug în drojdia de bere, brânză, lapte de vacă, de bivoliţă şi polen.

Recomandări

AMLA: este o sursă importantă de vitamina C naturală, care ajută la asimilarea fierului în organism, fiind binevenită în cazul unei imunităţi scăzute, în perioade de convalescenţă sau de suprasolicitare. Administrare: o capsulă de trei ori pe zi.
VITAMINIZANT CU MĂCEŞE ŞI CĂTINĂ: este indicat în cazul anemiilor, al avitaminozelor, în perioadele de convalescenţă şi în stări de oboseală accentuată, având acţiune antianemică, tonică, antioxidantă şi imunostimulatorie. Administrare: o capsulă de trei ori pe zi.
SHILAJEET: ajută în cazul anemiilor, are acţiune tonică şi neurotonică, favorizând eliminarea toxinelor. E supranumit „duşmanul oboselii”. Administrare: o capsulă de trei ori pe zi.

De reţinut! Valorile normale ale hemoglobinei se situează între 12 g şi 14 g la 100 ml de sânge.