Main menu

header

de Dana Purgaru

Aveţi dificultăţi în a vă aminti date de naştere, numere de telefon, nume de actori ori de filme sau cât au costat anumite produse pe care tocmai le-aţi cumpărat? Problemele de memorie pot fi cauzate de oboseală psihică, anxietate, stres şi, bineînţeles, de vârstă. Nu vă panicaţi însă. Acest simptom poate fi îndepărtat sau „îndulcit” cu ajutorul câtorva leacuri „verzi”, iar efectele se vor observa în doar câteva zile.

Includeţi în alimentaţie avocado şi ulei de măsline
Persoanele adulte, care încep să observe că au lacune în ceea ce priveşte memorarea, este bine să îşi schimbe modul de alimentaţie. Practic, acestea trebuie să includă în dieta zilnică legume proaspete, în special verzi, şi să reducă aportul caloric, cel puţin timp de câteva luni. Un studiu realizat în Germania a demonstrat că femeile sănătoase, cu vârsta cuprinsă între 50 şi 80 de ani, care şi-au redus aportul caloric cu 30% au avut rezultate cu 20% mai bune la testele de memorie şi au şi slăbit.
Totuşi, aveţi grijă să nu excludeţi din alimentaţie grăsimile sănătoase, deoarece acestea fac minuni pentru creier, potrivit cercetătorilor de la Universitatea California, SUA. Aceştia au descoperit că un hormon secretat în timpul digestiei anumitor alimente, precum ulei de măsline sau avocado, ajută la formarea memoriei pe termen lung.

Cât mai mult magneziu
Oamenii de ştiinţă chinezi au descoperit că un nivel mai mare de magneziu măreşte capacitatea de a învăţa şi îmbunătăţeşte memoria atât în cazul tinerilor, cât şi al persoanelor mai în vârstă. Se recomandă ca bărbaţii să aibă parte zilnic de 420 mg de magneziu, iar femeile, de 320 mg. Acest mineral se întâlneşte în cereale integrale, smochine, nuci, migdale, alune, seminţe de dovleac proaspete, fasole, spanac, avocado, broccoli, mazăre, pătrunjel, mere, banane, soia şi lapte de soia, tofu, dar şi în peşte şi fructe de mare.

Adulmecaţi iarbă proaspăt cosită
Un studiu efectuat la Universitatea Queensland din Brisbane a arătat că mirosul de iarbă proaspăt cosită stimulează două secţiuni din creier, afectând emoţiile şi dând un avânt memoriei.