Main menu

header

de Ana Trifan

Turmericul, cunoscut şi sub numele de curcuma sau de şofran indian, este o plantă cultivată de sute de ani în Asia, în special în India şi în Indonezia. Este un condiment des întâlnit în bucătăria din acele zone, unde e folosit pentru a da aromă şi culoare mâncărurilor. Portocaliul intens e culoarea specifică acestei plante, iar mirosul şi aroma puternice sunt asemănătoare ghimbirului.

Stimulează producţia de lapte matern
În trecut, turmericul era utilizat la prepararea diverselor leacuri, dar şi în scopuri cosmetice. Are calitatea de a acţiona ca un antiseptic, purificând sângele şi, pentru că abundă în antioxidanţi, este recomandată utilizarea sa, cu regularitate, pentru protecţia în calea acţiunii dăunătoare a radicalilor liberi. Studiile au arătat că fortifică sistemul imunitar şi previne apariţia tumorilor, a cancerului şi a bolii Alzheimer.
Sucul obţinut din rădăcină crudă sau din pudră de turmeric uscat, amestecat cu lapte sau cu apă, este foarte eficient în vindecarea problemelor intestinale. Zeama obţinută e foarte folositoare şi lăuzelor - nu numai că stimulează ovarele şi restul organelor afectate să revină la dimensiunile de dinainte de sarcină şi naştere, dar ajută şi la îmbunătăţirea stării generale şi măreşte producţia de lapte matern.

Potoleşte tusea
O linguriţă cu pudră de rădăcină pusă într-un pahar cu lapte cald ajută în lupta cu astmul şi calmează tusea. Efectul nu este doar o ameliorare de moment, ci previne şi bolile respiratorii care pot apărea în viitor. Pentru tuse mai puteţi face un preparat din puţin turmeric, piper negru măcinat, zahăr şi unt - luaţi de câte ori aveţi nevoie.
Dacă vă ungeţi cu un amestec de turmeric măcinat, suc de lămâie verde (lime) şi sare de bucătărie pe articulaţiile afectate de luxaţii, durerea şi inflamaţia vor dispărea rapid, efectul fiind unul de durată. Pudra poate fi aplicată ca atare şi pe rănile deschise, pentru a preveni infectarea şi a grăbi vindecarea.

Vă scapă de flatulenţă
În cazul în care vă confruntaţi cu senzaţiile de arsură şi de usturime în ochi fierbeţi puţină apă, adăugaţi turmeric, apoi lăsaţi la răcit. Cu această soluţie clătiţi-vă ochii până ce neplăcerile dispar.
Pentru sinusurile înfundate se face un preparat din cantităţi egale de turmeric, unt şi zahăr brun. Se păstrează la rece şi se ia zilnic un vârf de linguriţă.
Nu aveţi poftă de mâncare? Vă ajută un sfert de lingură cu această plantă măcinată, luat de trei ori pe zi. Acest remediu e util şi în caz de flatulenţă. Pentru diabetici, 10-20 ml de suc, luat zilnic, contribuie cu succes la o mai bună stare de sănătate. Se pot face şi inhalaţii cu acest condiment-minune, împotriva răcelilor - se împrăştie turmeric măcinat peste câţiva cărbuni încinşi şi se inhalează fumul rezultat.

Este o sursă bogată de fier

Turmericul este o sursă bună de fier şi este uşor asimilabil de organism. În acest scop, anemicilor li se recomandă administrarea zilnică a unei linguriţe cu suc, amestecat cu miere, până ce problema se „repară”.

Pont! Turmericul se găseşte în supermarketuri, la raioanele de condimente, dar şi în magazinele cu produse naturiste.