Main menu

header

de Anda Postolache

Scoarţa, mugurii şi frunzele de fag sunt folosite cu succes în fitoterapie, iar pentru tratarea bolilor de rinichi reprezintă o soluţie excepţională.

Un aliat contra febrei
Infuzia de fag se recomandă pentru tratarea litiazei urinare (nisip sau pietre la rinichi). Se prepară din două linguriţe cu muguri la o cană cu apă clocotită. Se lasă la infuzat timp de zece minute, se strecoară, şi lichidul se bea neîndulcit sau cu o linguriţă cu miere.
Decoctul de scoarţă de fag se foloseşte pentru tratarea insuficienţei renale, a diareii, a febrei, a litiazei, dar şi a obezităţii cu reţinere de lichid. Se obţine dintr-o linguriţă cu scoarţă mărunţită, care se fierbe într-o cană cu apă până dă în clocot.

Maceratul, recomandat în imunodeficienţă
Gemoderivatul este un produs care se prepară prin macerarea mugurilor. Este indicat în imunodeficienţă, enteropatii cu pierderi de proteine, după unele infecţii recidivante, şoc posttraumatic, după tratament prelungit cu corticosteroizi, în nefrite cronice, insuficienţă hepatică, radioterapie prelungită, obezitate cu retenţie de lichid, celulită, insuficienţă renală, litiază renală, cistopielite, nefroangioscleroză, emfizem pulmonar şi fibroscleroză pulmonară. Se ia câte o doză diluată în puţină apă cu 15 minute înainte de mese. Se soarbe lent şi se ţine cât mai mult în gură, pentru a favoriza absorbţia prin mucoasa bucală. Se administrează pe o perioadă de la trei săptămâni până la două luni.

Pont! Germoderivatul din muguri de fag poate fi achiziţionat de la magazinele de produse naturiste, sub formă de doze.