Main menu

header

de Elena Nedelcu

Migdalele, rude cu nucile, reprezintă un aliment extrem de bogat din punct de vedere nutriţional, de aceea sunt o alegere perfectă pentru gustări. Sâmburii sunt bogaţi în proteine (6 g de proteine la 30 g de migdale), fibre (despre care se ştie că au rol protector pentru inimă şi previn diabetul), minerale (benefice sănătăţii oaselor), grăsimi şi acizi graşi esenţiali. De asemenea, migdalele sunt cea mai importantă sursă de calciu dintre toate produsele vegetale, dar şi o excelentă sursă de magneziu. Aceste două minerale sunt esenţiale în organism pentru menţinerea integrităţii oaselor.

Vă păzesc de atacul cerebral
De mult timp sunt cunoscute efectele benefice ale migdalelor asupra inimii. Consumate zilnic, în stare crudă, acestea reprezintă o sursă excelentă de vitamina E, un binecunoscut antioxidant care micşorează riscul apariţiei tumorilor, măreşte puterea de apărare a organismului faţă de infecţii şi previne bolile de inimă. Un alt element important conţinut de migdale este acidul folic (vitamina B9), care protejează inima şi îndepărtează riscul de atac cerebral.
Pentru reducerea riscului de apariţie a bolilor cardiovasculare s-a constatat că este suficient un consum zilnic de 20 de grame de migdale.

Micşorează colesterolul rău
O mână cu sâmburi influenţează în mod pozitiv valoarea colesterolului, datorită conţinutului de grăsimi mononesaturate. Efectul acestora este de a reduce nivelul colesterolului rău şi de a-l creşte pe cel bun, ajungându-se astfel la un raport echilibrat. În cadrul unui studiu realizat la Universitatea din Toronto, Canada, s-a demonstrat că subiecţii care consumaseră zilnic o mână cu migdale, adică 30 de grame, au avut un nivel al colesterolului rău micşorat cu 4,4%. La cei care mâncaseră o cantitate dublă, adică 60 de grame de migdale pe zi, nivelul colesterolului a fost redus cu 9,4%.
Chiar dacă migdalele sunt bogate în grăsimi, subiecţii folosiţi la studiu şi-au păstrat greutatea iniţială, ba mai mult, unii dintre ei au reuşit să scape de câteva kilograme. Acest lucru se datorează faptului că migdalele, asociate unei diete hipocalorice, ajută la slăbit.

Coboară nivelul glucidelor
O altă serie de studii, realizate în SUA, au demonstrat că migdalele nu numai că previn diabetul, dar ajută şi la vindecarea acestuia. Cercetătorii de la Universitatea New Jersey au descoperit că aceşti sâmburi contribuie la tratarea diabetului de tip II, care se întâlneşte în 90%-95% din totalul cazurilor de diabet. Studiul, publicat în „Journal of the American College of Nutrition”, menţionează faptul că migdalele îmbunătăţesc sensibilitatea la insulină şi micşorează nivelul colesterolului rău în cazul celor cu predispoziţie spre diabet şi cu un nivel mare de glucoză în sânge, dar nu suficient de mare încât să fie diagnosticaţi cu această boală. Cercetările s-au concentrat pe observarea efectelor unei diete bogate în consumul de migdale, administrată unui număr de 65 de adulţi care sufereau de prediabet. Doctor Michelle Wien, cercetător-şef al studiului, a afirmat că este un rezultat promiţător pentru persoanele cu factori de risc pentru diabetul de tip II şi bolile cardiovasculare, iar o dietă cu aceşti sâmburi poate preveni sau stopa dezvoltarea acestor boli.

Laptele, bogat în Omega 3

În ultima perioadă sunt tot mai multe persoane care manifestă intoleranţă la lactoză. Aceasta constă în incapacitatea intestinului subţire de a digera complet zahărul din lapte. Cu toate că nu este periculoasă, simptomele sunt destul de neplăcute. Dacă vă număraţi printre cei afectaţi, alternativa la laptele de vacă este laptele de migdale. Acesta are un gust bun, este sănătos şi nu îngraşă. De asemenea, este bogat în proteine şi acizi graşi Omega 3, nu conţine colesterol sau grăsimi saturate şi are o concentraţie mare de vitamina E, zinc, magneziu, potasiu, calciu şi fier. Deoarece conţine şi destul de mult calciu, magneziu şi vitamina D ajută în prevenirea apariţiei osteoporozei. Multe studii au arătat că acest cocteil de minerale şi vitamine menţine sănătatea oaselor pe măsură ce organismul îmbătrâneşte.
La fel ca sâmburii, laptele este indicat şi celor care urmează o cură de slăbire, deoarece are o concentraţie scăzută de carbohidraţi.
Pentru a prepara laptele de migdale aveţi nevoie de o cană cu migdale crude. Lăsaţi-le la înmuiat peste noapte în multă apă pentru a-şi mări volumul şi pentru a putea fi mai uşor de descojit. A doua zi puneţi-le în blender împreună cu trei căni cu apă, omogenizaţi-le bine şi la final strecuraţi. Puteţi să îl faceţi mai aromat folosind puţină coajă de lămâie rasă sau miere. Se păstrează în frigider, într-un recipient etanş, maximum două zile.

Atenţie! Mâncaţi migdalele în stare crudă, nu prăjite, deoarece în urma tratării termice se formează acrilamida, o substanţă nocivă. Aceasta afectează sistemul nervos periferic şi central, precum şi sistemul reproducător şi irită pielea, ochii şi tractul respirator.