Main menu

header

de Mariana Borloveanu

Dintre toate trufandalele primăverii, ceapa verde este de departe cea mai întâlnită legumă verde de pe mesele românilor. O cură cu aceasta detoxifică organismul şi reglează activitatea multor glande, ceapa fiind considerată şi un valoros antialergic natural. De asemenea, are în componenţa sa substanţe ce favorizează dezvoltarea şi consolidarea ţesutului osos, fiind benefică şi în afecţiunile oncologice, hepatice, dermatologice sau respiratorii. Maica Serafima, de la Mănăstirea Dealu, ne-a dezvăluit câteva leacuri pe bază de ceapă, pentru tămăduirea mai multor boli.

Bogată în vitamine şi în săruri minerale
Ceapa a apărut cu mii de ani în urmă, mai întâi în Asia, apoi în Grecia Antică, după care s-a răspândit în majoritatea zonelor de pe glob. La români, acest aliment-medicament este foarte apreciat. Încă de la primele fire de ceapă verde pe care le avem în faţă, papilele noastre gustative tresaltă şi ne intensifică dorinţa de a consuma această legumă aducătoare de sănătate.
Cura cu ceapă verde are efect diuretic şi depurativ, reglând şi activitatea anumitor glande din corp, motiv pentru care este considerată un antialergic natural foarte valoros. De asemenea, este bogată în vitamine şi în săruri minerale extrem de importante pentru efortul fizic. În plus, conţine eteri şi compuşi cu siliciu care nu se găsesc în alte alimente.
În medicina tradiţională chineză, ceapa verde este considerată un aliment cu energie caldă şi mireasmă picantă, care poate îmbunătăţi starea plămânilor şi a stomacului.

Stimulează procesele de regenerare
Ceapa verde, acest medicament natural de primăvară, calmează şi vindecă numeroase afecţiuni ale organismului. În numai 100 g se regăseşte o adevărată bogăţie compusă din: 23 de calorii, 2 g fibre alimentare, 260 mg potasiu, 26 mg vitamina C, 39 mg calciu şi 54 micrograme acid folic. Acestea nimicesc microbii şi mucegaiul şi stimulează procesele de regenerare şi de dezinfectare. Astfel, este suficient să mestecaţi o bucată de ceapă, şi gura devine sterilă.
Mirosul mai puţin plăcut, specific acestei legume, este dat de uleiurile eterice, care, prin aportul de disulfid, stimulează saliva şi sucul gastric.
Deficitul de acid folic duce la pierderea vitaminei B12, ceea ce contribuie la inflamarea limbii şi a cavităţii bucale şi implicit a micşorării acidităţii din sucul gastric. Având în vedere că la pregătirea termică a cepei acidul folic se distruge, se recomandă să fie consumată proaspătă.
Aşa cum se ştie, frunzele pălite ale cepei îşi pierd multe dintre proprietăţi. Chiar dacă sulful se află într-o cantitate infimă în componenţa acestei plante, e bine să ştiţi că acesta participă la sinteza insulinei, iar împreună cu iodul ajută la oxigenarea celulelor. La fel şi seleniul, împreună cu vitamina E, stimulează formarea anticorpilor şi creşterea eritrocitelor.

Stopează evoluţia tumorilor maligne
Sucul de ceapă verde este un bun detoxificant şi, în acelaşi timp, ţine sub control afecţiunile de natură oncologică. Acest suc se obţine din patru-cinci fire de ceapă, de la care se foloseşte atât partea albă, cât şi cea verde. După ce se mixează timp de un minut, se strecoară printr-un tifon dublu, iar zeama obţinută se împarte în trei şi se bea cu un sfert de oră înaintea meselor principale. Cura cu suc de ceapă trebuie ţinută timp de două săptămâni şi se reia de câte ori este nevoie.

Scade valorile glicemiei
Bolnavii de diabet îşi pot ţine glicemia sub control cu această legumă. Se ia 1 kg de ceapă verde de la care se folosesc bulbul şi frunzele. Acestea se mixează timp de un minut, după care se adaugă 1,5 litri de apă plată. Amestecul se mai mixează încă un minut, apoi se pune la păstrat într-un recipient de sticlă închis ermetic şi se ţine în frigider. Cura durează zece zile, apoi se face o pauză de 20 de zile, iar tratamentul se poate întinde pe o perioadă nelimitată. Doza zilnică recomandată este de o jumătatea de pahar de trei ori pe zi, înaintea meselor.

De folos în eliminarea calculilor
Pentru eliminarea calculilor renali, cât şi pentru îndepărtarea disconfortului dat de hipertonie, se recomandă o infuzie extrem de benefică. După ce se îndepărtează partea verde a firelor de ceapă, se pun într-o cană patru bulbi albi tăiaţi în două, peste care se toarnă 150 ml apă clocotită. Se acoperă şi se lasă la infuzat timp de 30 de minute, apoi se strecoară într-o altă cană şi se bea cu înghiţituri mici pe parcursul unei zile. Această infuzie se consumă ori de câte ori este nevoie.

Menţine nivelul optim al calciului

Cu o dietă din care ceapa nu lipseşte, riscul de fracturi scade considerabil, pentru că aceasta menţine nivelul calciului din majoritatea structurilor osoase, inclusiv a celor spongioase. Deşi există multiple variante de administrare a calciului, marea problemă este cea a asimilării acestuia de organism. Pentru vindecarea fracturilor şi întărirea oaselor, bătrânii din mănăstiri au folosit dintotdeauna banala, dar eficienta salată de ceapă. La două fire de legumă se adaugă zece fire de mărar, zece fire de pătrunjel şi o jumătate de linguriţă cu oţet de mere. Este o reţetă care se poate ţine la nesfârşit, având în vedere şi proprietăţile energizante şi tonifiante ale acestui amestec.

Ajută în muşcăturile de viperă

Se ştie că, în urma unei muşcături de viperă, urmările sunt de cele mai multe ori dramatice. Puţină lume ştie că bulbul unui singur fir de ceapă verde, zdrobit şi aplicat imediat pe muşcătură, absoarbe şi anihilează veninul, astfel încât vindecarea se va produce în cel mai scurt timp cu putinţă.