Main menu

header

de Cătălina Tăgârţă

Mesele copioase, luate în grabă, vă pot da mari bătăi de cap, mai ales dacă aveţi o bilă leneşă, care nu-şi face treaba ca la carte. Dacă prezentaţi greţuri, balonări sau dureri stomacale ar fi cazul să luaţi măsuri. Fie mergeţi la medic, pentru a vă prescrie un tratament pentru dischinezie biliară, fie apelaţi la remedii naturiste şi eliminaţi din alimentaţie produsele care vă pot face rău.

Mămăligă în loc de pâine
Dischinezia biliară se manifestă prin dureri, de intensităţi variabile, în partea dreaptă, sub coaste, gust amar, greţuri, vărsături, balonări permanente sau episodice. Iată care sunt elementele pe care trebuie să le evitaţi dacă ştiţi că aveţi o „bilă leneşă”: grăsimile animale, prăjelile, tocăturile, mezelurile, ouăle, tutunul, cafeaua, băuturile carbogazoase sau alcoolul. În schimb, aveţi voie să consumaţi alimente uşoare cum ar fi: supele de legume, cartofii fierţi sau copţi, carnea de pui, de viţel, de peşte sau de curcan, fiartă ori la grătar, fructe şi legume. Mai puteţi mânca fără probleme brânză de vaci, urdă, iaurt semidegresat, lapte degresat, pâine prăjită şi biscuiţi. Şi porumbul vă poate fi de folos, de aceea se recomandă să consumaţi mai des mămăligă în loc de pâine şi multe salate de crudităţi.

Sucul de coacăze roşii, tonic digestiv
Pentru a scăpa de această problemă trebuie să evitaţi excesele alimentare, pentru a nu bloca bila, să mâncaţi la intervale regulate, iar pentru un drenaj biliar eficient e indicat ca după masa de prânz să staţi 30 de minute întinşi pe partea dreaptă. Dacă însă criza apare, iată câteva remedii naturiste. Ţineţi o cură cu ulei de măsline - luaţi câte o linguriţă pe zi (de preferat cu 30 de minute înainte de masă), timp de o lună. Pentru a calma simptomele vă puteţi ajuta de ceaiul de păpădie, de cicoare, de anghinare sau de rostopască (o cană-două pe zi).
De asemenea, infuzia din flori de tei este un alt remediu care stimulează secreţia biliară. Se prepară dintr-o linguriţă cu flori la 250 ml de apă clocotită şi beţi câte două-trei căni cu ceai îndulcit cu miere pe zi. Şi pelinul face minuni - luaţi două-trei linguri cu vin de pelin sau o jumătate de linguriţă cu tinctură înainte de masă şi nu veţi mai avea probleme.
Sucul de coacăze roşii este un tonic digestiv care decongestionează ficatul. Zdrobiţi un pumn cu fructe, stoarceţi-le printr-un tifon şi beţi câte un pahar din sucul obţinut cu un sfert de oră înainte de masă. Pentru a evita oxidarea acestuia, preparaţi sucul doar înainte de a-l folosi.

Ienupărul are efect antiseptic
Vă pot fi de folos şi tincturile. Astfel, puteţi lua jumătate de lingură cu tinctură de rostopască, de gălbenele sau de anghinare cu 15 minute înainte de masă. Pentru că gustul nu-i tocmai plăcut, puteţi pune tinctura într-un pahar cu apă. Tratamentul se face pe o perioadă de trei săptămâni.
Fructele de ienupăr şi infuzia din această plantă vă pot fi de ajutor. Astfel, datorită efectului diuretic şi antiseptic, acestea ajută la eliminarea toxinelor şi, în acelaşi timp, restabilesc activitatea digestivă normală. Începeţi cura prin a mesteca patru boabe de ienupăr într-o zi şi creşteţi cantitatea cu câte un bob în fiecare zi, până ajungeţi la 15 boabe, iar apoi scădeţi cu câte un bob zilnic şi încheiaţi când ajungeţi din nou la patru boabe.

Pont! Un remediu benefic este amestecul, în cantităţi egale, de ulei de măsline, de miere şi de suc de lămâie. Luaţi câte o lingură din acest preparat înainte de mesele principale. Tratamentul se ţine până ce consumaţi, în total, 600 ml de ulei.

De reţinut! Pentru a stimula secreţia biliară puteţi face anual o cură de trei săptămâni cu suc de ridiche neagră.