Main menu

header

de Elena Şerban

Deşi sunt înrudite cu numele, ştevia rebaudiană nu are nimic în comun cu ruda ei europeană. Prima este originară din regiunile nordice ale Americii de Sud şi poate atinge chiar şi un metru înălţime.

Conţine proteine şi fibre
Calităţile-minune ale şteviei rebaudiene au fost descoperite în urmă cu sute de ani de indigenii din Brazilia şi Paraguay. Aceştia au folosit frunzele mici ale acestei plante pe post de îndulcitor, deoarece conţine o substanţă de 300 de ori mai dulce decât zahărul. De altfel, de aici în vine şi denumirea populară de ştevie dulce.
Steviozida şi rebaudiozida A sunt principalele substanţe bioactive ale plantei. Aceasta mai conţine şi proteine, fibre, vitaminele A şi C şi oligoelemente precum zinc, calciu, fosfor, magneziu şi crom. Steviozida este o glicozidă compusă din glucoză, soforoză şi steviol, componente ce o fac un îndulcitor excepţional. De altfel, în ultimele două decenii, acest extract din ştevie dulce este utilizat pe scară largă ca îndulcitor alimentar în Brazilia şi Japonia.
Spre deosebire de alte tipuri de îndulcitori, dulcostevina este excelentă la gătit, deoarece, chiar şi la peste 200°C, nu îşi pierde calităţile nutriţionale.

Are acţiune pozitivă în caz de depresie
Ştevia rebaudiană este folosită cu succes sub formă de infuzie sau de extract de pulbere uscată, deoarece reduce glicemia şi este hipotensivă şi antimicrobiană.
De asemenea, numeroase studii au arătat că preparatele din ştevie dulce sunt foarte bune în diabet, depresie, reducerea poftei de dulce, diminuarea dorinţei de a fuma şi de a consuma alcool, insuficienţă urinară, răni, infecţii virale, candidoză, gingivite şi acnee. Însă, de departe, cel mai mare avantaj al dulcostevinei este acela că are zero calorii. Deci, nu îngraşă deloc!
De asemenea, spre deosebire de zahăr, care creează accese de foame prin creşterea rapidă a cantităţii de insulină, dulcostevina inhibă această senzaţie.

„Evaporă” apa din ţesuturi
Un alt avantaj al dulcostevinei este acela că ajută la eliminarea surplusului de apă din ţesuturi. Astfel, dacă veţi înlocui zahărul cu dulcostevină, veţi scăpa uşor şi rapid de 1-2 kg (lichidele reţinute inutil de organism). Acest adevărat produs de slăbit nu este toxic, nu dă dependenţă şi poate fi folosit pe termen lung fără a avea reacţii adverse, spre deosebire de îndulcitoarele artificiale.

Pont! Sunt suficiente şase picături de dulcostevină pentru a îndulci un pahar de 200 ml cu limonadă şi opt picături pentru o cană cu 300 ml ceai sau cafea.

De reţinut! Extractul lichid este preferat celui sub formă solidă, deoarece nu necesită condiţii speciale de depozitare. Dulcostevina solidă este foarte sensibilă la umezeală şi, dacă se umezeşte, nu se mai poate utiliza.