Main menu

header

de Eugenia Golub

Prazul (Allium porrum) este o legumă ce aparţine familiei Liliaceae, cu gust foarte asemănător cu cel al cepei, însă mult mai delicat. Provine din teritoriile celtice, dar era cunoscut şi de vechii egipteni, de la care au învăţat romanii obiceiul de a-l folosi, atribuindu-i şi proprietăţi afrodiziace. În zilele noastre, prazul se cultivă în întreaga Europă, însă Franţa deţine supremaţia la acest capitol.

Scade nivelul colesterolului rău
Prazul conţine peste 90% apă, vitaminele A, B şi C, fier, magneziu, acid fosforic, sodiu, sulf, siliciu şi calciu. Are proprietăţi dezinfectante şi digestive şi scade nivelul colesterolului rău din sânge. Această legumă este indicată în special persoanelor care suferă de anemie, de reumatism sau de artrită şi este utilă atât sistemului osos, cât şi articulaţiilor, deoarece menţine elasticitatea acestora.

Excelent tonic pentru corp
Prazul este folositor şi sistemului nervos, deoarece înlătură starea de oboseală psihică asociată cu astenia de primăvară, fiind un bun tonic pentru organism. Datorită faptului că are un conţinut bogat în apă şi este sărac în grăsimi, el este recomandat în diete, pentru că favorizează tranzitul intestinal.

De reţinut! Această legumă ajută şi în frumuseţe, deoarece conferă prospeţime tenului şi menţine elasticitatea pielii.