Main menu

header

de Elena Nedelcu

Detoxificarea organismului este cea mai simplă metodă prin care se pot elimina toxinele acumulate şi se pot pierde câteva kilograme în plus. Curăţarea colonului, numit şi „groapa de gunoi” a organismului, este egală cu o detoxificare totală a întregului organism. Toxinele pot fi eliminate natural cu ajutorul unei alimentaţii zilnice bogate în fibre sau prin spălături intestinale (clisme) făcute în mod regulat.

Un organ cu rol esenţial: îndepărtarea reziduurilor
Colonul este un segment al tubului digestiv, care are rolul de a îndepărta reziduurile pe care organismul nu le mai poate digera. Problemele apar atunci când acesta nu este curăţat la timp, iar materiile toxice aflate în interior încep să se descompună, provocând apariţia paraziţilor, a constipaţiei, a sindromului de colon iritabil, a durerilor de stomac sau chiar a cancerului. Dar intoxicarea organismului mai poate avea şi alte repercusiuni, precum pierderea vitalităţii, oboseală cronică, apariţia acneei, lipsă de concentrare, migrene, insomnii sau obezitate.
Detoxificarea pe cale naturală a colonului se face prin eliminarea scaunului de două ori pe zi.

Aportul mărit de fibre sprijină digestia
Alimentaţia corectă, bogată în fibre, fructe şi legume, dar şi multă apă reprezintă cheia unui sistem digestiv sănătos şi a unui organism echilibrat. Consumaţi zilnic pâine integrală, orez brun, cereale integrale, nuci, caise, smochine, prune, fasole uscată, mazăre, linte, spanac, salată verde sau varză, alimente bogate în fibre, care au un efect regulator asupra tranzitului intestinal. Nu uitaţi nici de cele opt pahare cu apă pe zi, care previn constipaţia, hidratează organismul şi menţin pielea netedă. Încercaţi să evitaţi grăsimile, pentru că acestea forţează contracţiile colonului, iar gazele stomacale, crampele şi constipaţia vor fi cele mai frecvente probleme cu care vă veţi confrunta.
Iar dacă vă gândiţi că cea mai facilă metodă pentru a curăţa colonul este apelarea la ceaiurile laxative, mai bine v-aţi gândi de două ori înainte s-o faceţi. Ceaiurile pentru slăbit conţin plante care acţionează ca laxative naturale, dar dacă sunt consumate în cantităţi mari, pe termen lung, pot afecta absorbţia grăsimilor de către organism, ducând la un dezechilibru. Excesul poate periclita permanent activitatea tractului intestinal, poate duce la constipaţii severe şi chiar la slăbirea oaselor. Prin urmare, consumaţi aceste tipuri de ceai conform indicaţiilor din prospect şi nu abuzaţi de ele.

Spălăturile intestinale, recomandate tuturor
Mâncarea proastă şi de multe ori uscată poate cauza, la unele persoane, depuneri de deşeuri pe pereţii intestinali destul de mari şi care nu pot fi eliminate doar printr-un regim alimentar bogat în fibre. În astfel de cazuri este recomandat ca, pe lângă dieta adecvată, să faceţi şi spălături intestinale, pentru a realiza o detoxificare cât mai eficientă. Pentru început puteţi să faceţi două-trei spălături pe săptămână, timp de două până la şase luni, în funcţie de recomandarea medicului. S-a observat, în urma clismelor efectuate, că această procedură îmbunătăţeşte absorbţia mineralelor şi a vitaminelor la nivel intestinal, reglează greutatea corporală şi oferă o imunitate crescută în sezonul rece.
Dar clisma nu este indicată doar celor care au probleme cu depunerile pe colon sau cu constipaţia, ci şi persoanelor sănătoase, care doresc să prevină îmbolnăvirea printr-o detoxificare periodică. Acestora le este recomandată o cură de zece zile, din şase în şase luni, timp în care se va face câte o clismă pe zi sau la două zile.
Irigatorul cu care puteţi să faceţi spălături intestinale la domiciliu se găseşte în farmacii. Când vă preparaţi acasă o soluţie pentru clismă, trebuie să aveţi grijă în primul rând la temperatura acesteia. Dacă are o temperatură ridicată poate fi periculoasă, iar dacă are o temperatură prea scăzută poate fi iritantă şi greu de reţinut în interior. Pentru a alege temperatura perfectă trebuie doar să introduceţi degetul în lichid şi să staţi aşa 30 de secunde. Dacă nu vă frige sau nu vi se pare prea rece, atunci soluţia este perfectă.

Infuzia din brusture, trifoi şi zmeură stimulează ficatul
Spălăturile intestinale se realizează din doi litri de lichid, de obicei infuzii din plante, deoarece efectul clismelor nu este doar de a elimina toxinele, ci şi de a preveni sau trata anumite boli, precum afecţiuni ale pielii (furuncule, acnee), pietre la vezica biliară sau la rinichi, diabet, apendicită, bronşită, viermi intestinali, stările de nevroză, oboseală generală, astenie. Clismele cu ierburi medicinale sunt de fapt infuzii concentrate de plante, care pot conţine romaniţă (antiinflamator), coada-şoricelului, mărar, pătlagină, mătasea porumbului, măceşe (detoxificant) sau seminţe de bostan (antiparazitar). Combinaţia dintre rădăcină de urzică şi rădăcină de obligeană este indicată în cazul bolilor produse de slăbirea sistemului imunitar, indigestie şi alte tulburări digestive şi astm bronşic.
Pentru prepararea infuziei aveţi nevoie de patru linguri cu ierburi la un litru de apă clocotită. Lăsaţi acoperit 15 minute, apoi strecuraţi şi aşteptaţi să se răcească înainte să o utilizaţi.
Mai puteţi pregăti o infuzie din rădăcină de brusture, una din trifoi şi încă una din zmeură şi apoi să le amestecaţi. Această mixtură stimulează ficatul să pompeze mai multă bilă, în acelaşi timp eliminând stresul acumulat în perioadele de după boală sau menstruaţie.
Spălăturile intestinale cu cafea ajută ficatul să elimine toxinele, stimulează secreţia biliară şi mişcările colonului. Soluţia se prepară din trei linguri de cafea naturală la doi litri de apă plată clocotită. După ce aţi adăugat cafeaua, mai lăsaţi să fiarbă trei minute şi apoi încă 20 de minute la foc mocnit. Răciţi lichidul şi strecuraţi-l foarte bine, folosindu-l dimineaţa, pe stomacul gol.

Purificare cu apă de argilă

Clisma cu apă de argilă se face numai dimineaţa, pe stomacul gol, şi se prepară de cu seara din patru litri apă de izvor şi opt linguri cu argilă. După ce aţi eliminat materiile fecale şi v-aţi relaxat 30 de minute, este indicat să mai faceţi încă o clismă la fel ca prima. La ambele etape veţi folosi câte doi litri de lichid. În ziua respectivă nu aveţi voie să consumaţi carne sau smântână, doar alimente uşoare. Clisma cu apă de argilă este recomandată pentru oricine, deoarece detoxifică, remineralizează, curăţă foarte bine intestinul, stimulează rezistenţa organismului, are proprietăţi regenerante, antiseptice şi bactericide.

Pont! Nu faceţi soluţia pentru clismă într-o zi, pentru ca apoi să o folosiţi a doua zi, deoarece se formează bacterii, iar procedeul nu mai are utilitate.

Sfat! Clismele sunt recomandate şi persoanelor sănătoase, în cure de zece zile, din şase în şase luni.