Main menu

header

de Ana Trifan

În popor, mutătoarei i se mai spune şi bodicică, cireaşa câinelui, curcubeţea, împărăteasa, morcova ielelor, suitoare, turbeaza câinelui. Intern, se foloseşte ca laxativ şi purgativ, iar extern este benefică în tratarea inflamaţiilor, a reumatismelor sau a alopeciei.

Are efect laxativ
Tradiţia folosirii mutătoarei este de durată şi în alte ţări. În Germania, de exemplu, o rădăcină scobită de mutătoare se umple cu bere şi se lasă câteva zile, după care se ia câte o linguriţă zilnic în caz de constipaţie.
Rădăcina de mutătoare conţine o rezină (curcubitacin) care este responsabilă pentru efectul purgativ. Chiar şi în doze mici, aceasta poate provoca diaree severă.
Mutătoarea este şi una dintre cele mai des folosite plante pentru stimularea activităţii sistemului imunitar, făcând organismul mai rezistent la infecţii şi inflamaţii.

Tinctura se ia în caz de laringită
Rădăcina uscată de mutătoare este folosită şi ca tratament în problemele respiratorii, tinctura fiind utilizată în cazuri de laringită, bronşită, pneumonie sau pleurezie.
Extern, se pun comprese cu tinctură sau macerat de mutătoare sau chiar rondele de rădăcină crudă pe zonele afectate de dureri, fracturi, artrită reumatoidă, reumatism sau poliartrită. Efectul benefic în cazul acestor probleme se datorează calităţii de antiinflamator pe care o are planta. Astfel, compresele sau rădăcina de mutătoare aplicate pe încheieturile dureroase ori pe locul unde v-aţi lovit sau aţi suferit o fractură vor calma durerile şi vor stimula vindecarea.

Tratează frisoanele
Pe vremuri, mutătoarea se rădea şi se amesteca împreună cu untură râncedă de porc, iar pasta astfel obţinută se folosea pentru a stimula creşterea părului acolo unde acesta căzuse. Cu suc de rădăcină de mutătoare se dădeau şi fetele tinere pe cap, ca să le crească părul mai repede. Planta mai era folosită şi împotriva râiei, iar pentru aceasta se frigea în grăsime de porc cu pucioasă. Cu preparatul obţinut se ungea pielea celui care avea râie. Cei care aveau „vătămătură”, adică dureri de stomac şi colici, foloseau un tratament din rădăcină uscată şi pisată de mutătoare, amestecată cu rachiu.
Contra durerilor de burtă se făcea şi o turtă cu rădăcină de mutătoare, care se punea caldă pe zona cu probleme. Contra durerilor de piept şi a „năduşelilor” se lua în fiecare dimineaţă un amestec din rădăcină coaptă de mutătoare, miere şi rachiu. Decoctul din această plantă era utilizat şi pentru a trata frisoanele. Pe zona muşcată de un şarpe se punea rădăcină rasă de mutătoare, pentru ca sucul acesteia să anuleze otrava. Cei care aveau dureri de cap îşi puneau pe frunte comprese cu rădăcină crudă de mutătoare.

Fructele sunt toxice

Consumată peste dozele indicate, mutătoarea poate fi toxică. Potrivit specialiştilor, 40 de fructe de mutătoare pot însemna o doză mortală, deoarece pot duce la paralizarea sistemului nervos. În caz de supradozare folosiţi cărbune medicinal şi beţi cât mai multe lichide pentru a anula efectul plantei.

Atenţie! Din cauza proprietăţilor sale laxative, mutătoarea poate duce la scăderea absorbţiei de anticoagulante şi vitamine. Poate anula efectul pastilelor anticoncepţionale.