Main menu

header

de Eugenia Golub

Fructele de măceş au un conţinut bogat în vitamina C, dar şi în vitaminele A, B1, B2, PP şi K, glucide, acid citric, acid malic, pectine, tanin, uleiuri volatile, lecitină şi minerale (calciu, magneziu, fier, potasiu).

Sporeşte secreţia bilei
Măceşele au efect tonic, vitaminizant, coleretic (stimulează secreţia şi eliminarea bilei, prevenind litiaza biliară), vasodilatator şi antiinflamator. De asemenea, aceste fructe au şi un puternic efect antioxidant, ele asigură o bună funcţionare a organelor interne, potenţând acţiunea antivirală a interferonului.
Ceaiul se prepară prin fierberea într-o jumătate de litru de apă a două linguri cu fructe zdrobite, timp de zece minute. Este indicat în avitaminoze, în momentele de convalescenţă, copiilor în perioada de creştere, în enterocolite, litiază biliară şi renală, inflamaţia căilor renale sau biliare şi în insuficienţă circulatorie periferică. În plus, această fiertură vă asigură rezistenţa la răceală, fiind o armă în combaterea şi prevenirea bolilor căilor respiratorii, datorită conţinutului său bogat în vitamina C naturală, care întăreşte imunitatea.

Normalizează circulaţia
Ceaiul de măceşe este şi un remediu contra unor suferinţe ale ficatului, stomacului, rinichilor şi împotriva inflamaţiilor intestinale. Fructele au conţinut ridicat de vitamina PP şi de aceea menţin permeabilitatea vaselor capilare, normalizând circulaţia sângelui. Din ele se poate prepara şi un decoct (se fierb măceşele timp de trei minute, pentru a nu se pierde proprietăţile) îndulcit cu miere.