Main menu

header

de Liliana Simidon

Gastrita este o inflamaţie a mucoasei stomacale. Poate fi acută sau cronică, prima determinând-o pe cealaltă dacă nu este tratată la timp. Din fericire, produsele din surse naturale şi un stil de viaţă sănătos pot îndepărta neplăcerile.

Mâncaţi încet şi mestecaţi mult
Câteva cauze ale apariţiei gastritei acute sunt: prezenţa unor toxiinfecţii alimentare, excesul de medicamente (aspirină, laxative iritante sau cortizon) sau de alcool. De asemenea, poate să survină în urma unei agresiuni a unor agenţi corozivi din afară.
Printre simptomele cel mai frecvent întâlnite se numără: dureri persistente localizate imediat sub coaste, în special după mese copioase, greaţă, vărsături, balonări, gust amar în gură şi câteodată diaree.
Pentru a vă proteja de apariţia gastritei sau pentru a nu agrava starea acesteia este foarte important să luaţi masa în linişte, să vă feriţi de oboseală accentuată şi de surmenaj, să mâncaţi foarte încet, să mestecaţi mult fiecare dumicat şi să vă odihniţi după masa de prânz. Ţineţi un repaus alimentar măcar două zile în care nu consumaţi hrană solidă, ci doar lichidă (sucuri de morcovi, sucuri de ţelină şi ceaiuri). Apoi se trece gradat la o alimentaţie mai consistentă, care poate include: brânză proaspătă de vaci, iaurturi degresate, ciorbe şi supe degresate, carne fiartă, miere, compoturi şi legume proaspete fierte la abur, la care se poate adăuga unt.
Feriţi-vă de consumul de alcool, cafea, băuturi carbogazoase, rântaşuri, condimente foarte picante, mezeluri, produse de patiserie, fripturi, dulceaţă, conserve şi afumături!

Ţineţi regim cu spanac şi morcovi
Dintre terapiile naturale puteţi folosi:
- suc de cartofi - este un remediu eficient în tratarea gastritei. Doza recomandată este de două-trei căni pe zi, cu o jumătate de oră înainte de masă;
- suc de spanac (200 ml) şi suc de morcovi (300 ml). Combinaţia se va bea o dată pe zi;
- o cană cu apă de orez (apa filtrată în urma fierberii orezului). Aceasta ajută la reducerea durerilor provocate de gastrită şi se bea o dată pe zi;
- cură cu ceai de angelică. Atenţie, pentru că dă poftă de mâncare!;
- cură cu ceai de busuioc şi cu ceai de roiniţă;
- cură cu macerat de fructe de anason;
- cură cu suc de aloe;
- cură cu suc de orz verde;
- cură cu suc de varză;
- cură cu zeamă de hrişcă (se pun două linguri cu făină de hrişcă în 150 ml apă caldă).
De asemenea, reflexoterapia este indicată în această afecţiune.

Recomandări

AGARICUS BLAZEI MURILL: este binevenit în gastrită, cancer gastric, ulcer gastric, cancer la ficat şi constipaţie. Administrare: unul-două plicuri pe zi.
STOMAC SĂNĂTOS: are acţiune antiinflamatoare gastrică, cicatrizantă, antihemoragică, protectoare a mucoasei gastrice, antialgică, fiind util în gastrite erozive şi ulcer gastro-duodenal. Administrare: una de trei ori pe zi.
HARITAKI: ajută în gastrită, flatulenţă, constipaţie, herpes şi tonus general scăzut. Administrare: o capsulă de trei ori pe zi.

Sfat! În situaţia unor dureri persistente este foarte important să consultaţi imediat medicul, căci sunt cazuri în care o gastrită poate masca un ulcer sau chiar o formă de cancer.