Main menu

header

de Dana Purgaru

Calculii biliari, atât de des întâlniţi la persoanele de vârstă mijlocie, se formează atunci când colesterolul şi alţi constituenţi ce se găsesc în bilă se cristalizează. Apariţia lor poate fi însă preîntâmpinată dacă se urmează câteva sfaturi.

Monitorizaţi-vă greutatea
În primul rând, este indicat să ajungeţi la greutatea normală pentru vârsta şi înălţimea dumneavoastră, deoarece se ştie că obezitatea este un factor declanşator al apariţiei calculilor biliari. Dacă vă apucaţi de dietă aveţi grijă să slăbiţi încet, treptat, o jumătate de kilogram-maximum un kilogram pe săptămână. După ce aţi ajuns la greutatea dorită monitorizaţi-vă mereu pentru a vă încadra permanent în limite normale.

Includeţi în meniu boabe de in
Consumaţi grăsimi mononesaturate, ce se găsesc în uleiul de măsline şi în cel de rapiţă, iar pentru acizii graşi Omega-3, cele mai bune surse sunt seminţele de in, uleiul de peşte, somonul şi macroul. Evitaţi grăsimile saturate, care se găsesc în cărnurile grase, unt şi alte produse animale, deoarece acestea cresc riscul formării de pietre la vezica biliară, ridică nivelul colesterolului şi aduc şi alte probleme pentru sănătate. Totuşi, atunci când mâncaţi produse animale încercaţi să alegeţi variante care au mai puţină grăsime, cum ar fi carnea de pui fără piele sau lactate cu un conţinut redus de grăsime.

Feriţi-vă de zahăr!
Ingeraţi fibre care se găsesc în cereale integrale, produse preparate din acestea, legume şi fructe proaspete, nuci şi alune neprăjite. Ele vă ajută să slăbiţi şi pot preveni formarea calculilor.
Reduceţi cantitatea de zahăr şi de dulciuri, în general, deoarece acestea sunt un factor de risc în ceea ce priveşte pietrele la vezica biliară. Totodată, este bine să mâncaţi mai puţini carbohidraţi simpli, precum paste ori pâine albă.
Renunţaţi la fumat şi consumaţi cafea şi alcool în cantităţi moderate! Foarte important este să faceţi mişcare în fiecare zi, cel puţin 30 de minute, chiar dacă este vorba şi despre mers pe jos, în ritm alert.

De reţinut! Unele medicamente, cum ar fi cele pentru scăderea colesterolului, pe bază de gemfibrozil şi fenofibrat, sau pilulele anticoncepţionale favorizează apariţia pietrelor la vezica biliară.