Main menu

header

de Elena Şerban

Se întâmplă uneori ca, după unele mese îndestulate, să apară indigestia. Motivele acestei stări neplăcute sunt, în general, mâncatul repede, în cantităţi mari, şi consumul în exces de alimente foarte grase sau foarte picante. Din fericire, dacă nu aveţi la îndemână medicamente, unele produse din casă vă pot veni în ajutor.

Luaţi bicarbonat de sodiu
În caz de indigestie mâncaţi zece migdale. Acestea sunt bogate în fibre şi vă vor ajuta să vă simţiţi mai bine. Cei care nu prea le suportă le pot combina cu o lingură cu ulei din aceste seminţe şi o cană cu lapte.
Folosit mai ales pentru gătitul diverselor preparate culinare, bicarbonatul de sodiu îşi dovedeşte eficienţa şi în caz de indigestie. Amestecaţi o jumătate de linguriţă cu bicarbonat cu un pahar cu apă călduţă şi câteva picături de zeamă de lămâie. Beţi cu înghiţituri mici sucul astfel preparat.

Menta face minuni
Deosebit de delicios, ceaiul de mentă face minuni în cazul în care suferiţi de probleme la nivelul stomacului. Oamenii de ştiinţă au descoperit că infuzia preparată din mentă nu stopează doar diareea, aşa cum se ştia până acum, ci poate ameliora sau preveni simptomele indigestiei. În acest scop trebuie să beţi câteva căni cu ceai în fiecare zi, până vă reveniţi. Infuzia se prepară dintr-o linguriţă cu plantă uscată şi mărunţită opărită cu o cană cu apă fiartă.

Folosiţi usturoi verde în hrană
Un alt remediu indicat a fi folosit în cazul indigestiei este usturoiul. Pentru a evita stările neplăcute cauzate de mâncatul în exces, adăugaţi câteva frunze proaspete de usturoi, tocate, la prepararea mâncărurilor. Dacă vă place, şi seminţele de chimen pot fi folosite pentru ameliorarea tulburărilor digestive, deoarece uleiul esenţial din aceste seminţe activează glandele salivare şi acţionează ca un laxativ natural. De asemenea, timolul, prezent în chimen, înlesneşte digestia şi luptă contra arsurilor stomacale. Amestecaţi o linguriţă cu seminţe cu un pahar cu apă şi beţi lichidul cu tot cu chimen.

În caz de indigestie, cel mai bine vă dregeţi cu fructe, care vă vor pune repede pe picioare. Dintre acestea, cele mai recomandate, datorită proprietăţilor lor, sunt: strugurii, portocalele, papaya şi ananasul.