Main menu

header

de Anda Postolache

Silurul sau eufrasia (Euphrasia rostkoviana) este planta cunoscută în popor drept „floarea ochilor”, datorită proprietăţilor sale de a clarifica vederea şi de a vindeca diverse inflamaţii oculare. De asemenea, este utilizată cu succes şi în alte probleme de sănătate.

Infuzia, bună la comprese
Această plantă, care conţine flavonoizi, substanţe amare, ulei eteric, alcaloizi şi incubină, se foloseşte în afecţiunile oculare care necesită tratament îndelungat. Mai exact, infuzia se recomandă ca adjuvant în: stimularea vederii, inflamaţii subcutanate şi acute ale ochilor, urcioare, conjunctivite, blefarite, combaterea oboselii ochilor şi scurgeri sau traumatisme la acest nivel. Fiertura se realizează dintr-o linguriţă cu plantă la o cană cu apă clocotită, lăsată la infuzat zece minute şi bine strecurată. Se foloseşte la comprese aşezate pe ochi.
Infuzia de silur se poate combina cu ceai din frunze de salvie şi melisă, în părţi egale.

Utilă în „febra fânului”
Intern, planta se utilizează în bolile hepatice, gastrice şi anorexie. Pentru tratarea acestor afecţiuni se pun două linguriţe cu plantă într-o cană cu apă clocotită, se lasă zece minute şi se strecoară. Se beau zilnic două căni în care se adaugă 15-20 de picături de tinctură de silur, cumpărată de la magazinele specializate.
Această plantă are şi proprietăţi antialergice, deoarece combate „febra fânului”, „guturaiul capului” şi rinitele alergice care au ca simptom nasul înfundat, deoarece descongestionează pleoapele şi diminuează secreţiile. Pentru aceasta se fac spălături oculare şi nazale sau se poate picura în ochi un colir ce conţine silur (cumpărat de la magazinele de specialitate şi de la farmacie).

Silurul creşte la marginea pădurilor şi în fâneţele bogate de pe dealuri, are flori albe, cu irizaţii violet şi o pată galbenă pe partea inferioară a corolei, de forma unui ochi, înfloreşte toată vara şi se găseşte nu numai în ţara noastră, ci şi în Germania, Italia şi în Rusia, unde este cultivată pe lângă locuinţe.