Main menu

header

de Liliana Simidon

Fierea sau bila este un lichid de culoare galben-verzui, secretat de ficat, de celulele hepatocite, având ca loc de „depozitare” vezica biliară. Cele mai predispuse persoane la probleme la acest nivel sunt femeile trecute de 50 de ani, supraponderale sau, dimpotrivă, care au suferit o scădere drastică a greutăţii, cele care au diabet, dar şi persoanele care folosesc contraceptive.

Trebuie monitorizat nivelul bilirubinei
Bila este formată din săruri biliare, colesterol, lecitină, pigmenţi biliari şi apă, în proporţie de 96%-97%, şi are rol în digestia lipidelor la nivelul intestinului subţire. Pigmentul principal este de culoare galbenă şi se numeşte bilirubină. Când anumite persoane se confruntă cu boli hepatice apare imediat o creştere a acestui element. În acest caz se poate vorbi despre icter, iar pacientul care suferă de acesta constată că pielea i se colorează în galben, la fel şi globii oculari, fecalele devin foarte deschise la culoare, iar urina va avea nuanţa galben închis.
În situaţiile în care bolile hepatice sunt însoţite de disfuncţionalităţi biliare, apar lipsa poftei de mâncare, stări de vomă, greţuri, dureri abdominale şi treceri bruşte de la diaree la constipaţie.

Seara luaţi două linguriţe cu ulei de măsline
Pentru a preveni disfuncţiile la acest nivel este foarte important regimul alimentar. Trebuie evitate, pe cât posibil, grăsimile, care nu sunt deloc bine digerate şi contribuie la procesul de fermentaţie cu eliminare de gaze, dar şi spasme intestinale. Această problemă apare, în special, după mese copioase. De asemenea, pentru a fi scutiţi de neplăceri, trebuie să aveţi o dietă cât mai bogată în fibre, dar şi în produse care conţin lecitină. Mâncaţi numai hrană proaspătă şi preparată fără conservanţi şi aditivi. În plus, feriţi-vă de cafea, alcool şi ţigări!
Vă pot fi de ajutor curele cu ulei, prin clătirea gurii cu acesta şi consumarea a două linguri cu ulei de măsline seara, înainte de culcare (staţi apoi o jumătate de oră pe partea dreaptă). Mai puteţi aplica pe zona dreaptă superioară a abdomenului un săculeţ cu boabe de grâu încălzit. Încercaţi şi masajul cu ulei de lavandă sau de rozmarin tot pe aceeaşi parte a corpului şi beţi două-trei căni pe zi cu ceai de cicoare, de anghinare şi de păpădie. Acesta este foarte amar, însă ţineţi cont că tot ce este amar îi convine de minune ficatului şi colecistului.

Recomandări

CEAI PROTECTOR HEPATIC: stimulează producţia bilei din ficat, este antiinflamator şi antispasmodic. Este un remediu pentru pietrele şi durerea la fiere. Administrare: două-trei căni pe zi.
BHUMIAMLA: util în dischinezie biliară, indigestie, afecţiuni hepatice şi calculi biliari. Este de mare ajutor pentru persoanele ce sunt mari consumatoare de alcool. Administrare: o capsulă de trei ori pe zi.
IARBĂ MARE: util în dischinezii biliare atone şi hipotone, fiind şi un tonic general foarte bun. Administrare: o capsulă de trei ori pe zi.
IDRO TEA: este bun în cazul anumitor disfuncţii biliare, când persoana în cauză se confruntă cu constipaţia.
PLUSPRIN LIVER: asigură sănătatea vezicii biliare şi a ficatului, ajută la purificarea organismului de toxine şi susţine organismul celor care au făcut abuz de alcool, de grăsimi sau de medicamente. Administrare: una-două capsule de trei ori pe zi.

Sfat! Alimentaţia zilnică trebuie să includă hrană crudă sau proaspăt preparată, fără conservanţi şi aditivi.