Main menu

header

de Elena Diaconu

Când ne curge nasul, strănutăm, tuşim şi ne doare în gât ne întrebăm adesea dacă avem o simplă răceală sau mai mult. Atât răceala, cât şi gripa sunt boli respiratorii cu simptome similare. Înainte de a apela la un tratament, chiar şi naturist, este bine să ştiţi cu ce aveţi de-a face. Principala diferenţă dintre răceală şi gripă constă în severitatea simptomelor. Răceala se instalează treptat şi debutează cu strănut, nas înfundat şi cu stări de oboseală, în timp ce gripa apare brusc, include febră destul de mare, ce poate dura trei-patru zile, dureri musculare şi oboseală severă. Înainte de a apela la medicamente, trebuie să ştiţi că răceala şi gripa, în stadiul incipient, se pot trata şi cu leacuri tradiţionale, care au efecte vizibile. De aceea vă oferim cele mai bune tratamente naturiste împotriva celor două neplăcute şi des întâlnite afecţiuni.

Pătlagină pentru dureri în gât
Ceaiurile pe bază de plante sunt folosite de sute de ani pentru reducerea simptomelor de gripă şi răceală. Cele mai bune sunt infuziile din flori de tei, sunătoare, ghimbir, măceşe, coacăze negre, conuri de hamei, mentă, pătlagină şi coada-şoricelului. Efectul acestora este mai puternic dacă în ele se adaugă miere, scorţişoară şi piper negru, toate având proprietăţi antiseptice, care ajută organismul să lupte împotriva virusurilor. În debutul stărilor gripale se bea câte o cană cu ceai, din oră în oră, şi astfel toxinele vor fi eliminate prin transpiraţie.
Pentru distrugerea virusurilor gripale faceţi infuzie din frunze de ghimbir (două linguri la două căni cu apă fiartă) sau infuzie din amestec de flori de tei şi de soc, conuri de hamei, fructe de coriandru şi de fenicul (câte 20 g din fiecare), scorţişoară (10 g) şi piper negru (5 g). Folosiţi o lingură cu acest amestec la o cană cu apă.
Pentru dureri în gât beţi infuzie din frunze de pătlagină (două linguriţe la o cană cu apă fiartă), iar pentru tuse sunt bune infuziile din coada-şoricelului (două linguriţe cu flori la o cană cu apă clocotită) sau din muguri de pin (o linguriţă cu muguri proaspeţi sau uscaţi la o cană cu apă clocotită).
Aceste remedii se lasă la infuzat timp de 10-15 minute. Ceaiul nu se bea fierbinte, ci cald, câte puţin din cinci în cinci minute, pentru a-şi face efectul, iar mierea, scorţişoara sau piperul se adaugă doar după ce s-a răcit lichidul. Nu se vor bea mai mult de două căni pe zi, iar tratamentul cu ceaiuri nu va dura mai mult de două săptămâni.

Inhalaţi aburi de fiertură din conuri de brad
Un remediu bun pentru nasul înfundat este inhalaţia cu aburi. Tot ce trebuie să faceţi este să vă puneţi un prosop pe cap şi să staţi deasupra unui vas cu apă fierbinte în care aţi adăugat conuri de brad, busuioc, mentă sau picături de ulei de lavandă. Aburul se inhalează timp de 10-15 minute seara, înainte de culcare. Dacă răceala sau gripa sunt în stadiu avansat, inhalaţiile se fac de trei ori pe zi.

Aplicaţi cataplasme cu muştar pe piept
Alături de infuzii, cataplasmele sunt vechi forme de utilizare a plantelor medicinale. Iată câteva reţete pentru răceală şi gripă:
- cataplasmă cu muştar: este recomandată pentru tusea productivă, cu expectoraţii. Pentru a o prepara aveţi nevoie de 50 g făină de muştar peste care se adaugă puţină apă caldă şi se amestecă până când se obţine o pastă moale şi omogenă. Se întinde între două bucăţi de pânză, după care se aplică pe spate sau pe piept, evitându-se zona inimii. În funcţie de toleranţa fiecăruia, cataplasma poate fi ţinută 10-15 minute, după care zona respectivă se va spăla cu apă caldă. Este contraindicată persoanelor hipertensive şi cu probleme cardiace;
- cataplasmă cu cartofi: are proprietăţi decongestionante şi este recomandată în combaterea bronşitei şi guturaiului. Aveţi nevoie de câţiva cartofi descojiţi, fierţi, care se zdrobesc bine pe o bucată de tifon. Se împătureşte tifonul şi se strânge bine pentru a nu pierde din compoziţie, după care se aplică pe piept pentru două ore. Cataplasma poate fi folosită de două-trei ori pe zi;
- cataplasmă cu usturoi: se zdrobesc cinci-şapte căţei de usturoi, se învelesc în tifon subţire, după care se aplică pe zona afectată, unde se ţin timp de 30-60 de minute. Este bine ca deasupra să se pună o folie din plastic, pentru a împiedica evaporarea unor substanţe active.

Ridichea neagră îndepărtează tusea seacă
Sucul de ridiche neagră este un bun remediu împotriva tusei seci. Aveţi nevoie de o ridiche în interiorul căreia se face un orificiu mai mare pentru a se pune o linguriţă cu zahăr. Se lasă ridichea pe o farfurie o zi întreagă, după care se pune sucul obţinut într-o sticluţă. Se ia câte o linguriţă seara, înainte de culcare. Atenţie! Acest suc este contraindicat persoanelor care suferă de dischinezii biliare, deoarece drenează vezica biliară.

Ceapa şi usturoiul, remedii imbatabile

Cele mai comune remedii naturale, eficiente pentru gripă şi răceală, sunt ceapa şi usturoiul. Ambele pot fi consumate în diferite combinaţii. Astfel, ceapa poate fi combinată cu miere - la 250 ml de apă fiartă se adaugă două-trei linguriţe cu miere, se fierb zece minute, se pune ceapa şi se mai lasă la fiert încă zece minute. În fiecare zi se administrează trei linguriţe din acest sirop. De asemenea, se poate prepara ceai: se taie ceapa mărunt şi se pune la fiert timp de zece minute. După ce e gata se strecoară lichidul şi se bea. Gustul nu este plăcut, însă rezultatele se văd mult mai repede.
Usturoiul poate fi consumat simplu (unul-doi căţei mestecaţi), însă puteţi să îl includeţi şi în mâncare sau să îl luaţi sub formă de mujdei. Acest remediu natural distruge virusurile, crescând imunitatea organismului. Usturoiul poate fi consumat în fiecare zi, pe o perioadă lungă, însă medicii recomandă ca după o cură de trei săptămâni să se facă o pauză de o săptămână.

Pont! Faceţi băi fierbinţi. Acestea relaxează corpul, facilitează adormirea şi descongestionează gâtul şi nasul. Este recomandat ca după o baie fierbinte să staţi în pat, la căldură.

De reţinut! Tinctura de propolis are proprietăţi antivirale, antibacteriene şi antifungice datorită prezenţei numeroşilor antioxidanţi. Medicii recomandă câte o linguriţă dimineaţa şi seara, luată cu puţin ceai.