Main menu

header

de Ana Trifan

Tricomonas, tricomonază sau, pe scurt, BTS, este o boală gravă cu transmitere sexuală care, netratată, poate provoca dureri şi chiar infertilitate.

Afectează atât bărbaţii, cât şi femeile
Boala este cauzată de un parazit unicelular, numit Tricomonas vaginalis. Aproximativ 7,4 milioane de oameni se infectează în fiecare an. În timp ce majoritatea persoanelor contactează această afecţiune prin sex neprotejat cu un partener infectat, este posibil ca tricomonaza să fie luată şi în urma unor operaţii vaginale sau a unor intervenţii ginecologice.
În cazul bărbaţilor, boala nu se manifestă decât în anumite cazuri în care pot apărea senzaţii de arsură în penis, la urinare sau după ejaculare, şi iritaţii sau disconfort.
La femei, simptomele sunt mai severe. Pacientele pot simţi senzaţie de arsură, mâncărime în vagin şi pot avea o secreţie verzui, urât mirositoare. În această situaţie, urinarea şi relaţiile sexuale devin din ce în ce mai inconfortabile. Pot să apară dureri abdominale. Debutul simptomelor se face, de obicei, la cinci-zece zile după contactul cu un partener infectat.

Duce la infertilitate
Tricomonaza netratată duce adesea la dureri puternice, disconfort şi, în timp, poate cauza infertilitate. De asemenea, prezenţa acestei afecţiuni face ca femeile să fie mai vulnerabile la contractarea HIV dacă sunt expuse la virus. În cazul celor însărcinate, infectate cu Tricomonas, există un risc ridicat de a naşte prematur sau de a avea copii nedezvoltaţi, cu o greutate foarte mică.
Numai un medic poate diagnostica boala. Pentru aceasta, femeile ar trebui să facă o programare la un medic ginecolog, iar bărbaţii trebuie să se adreseze unui urolog ori medicului de familie. Pentru diagnosticare va fi nevoie de un examen fizic şi de analize de laborator (sânge, ţesuturi şi altele).

Uleiul de arbore de ceai, un leac recunoscut
Probioticele sau aşa-numitele „bacterii bune”, care se găsesc în iaurturi şi în alte alimente fermentate, atacă protozoarele care cauzează tricomonaza. Tratamentul constă în aplicarea de iaurt în vagin, pentru refacerea florei, dar şi în consumarea de iaurt ca atare, pentru a ajuta organismul să lupte cu bacteriile rele.
Se ştie că usturoiul este un agent antibacterian. Acesta este folosit în remedii populare, pentru vindecarea de paraziţi intestinali. Comprimatele inodore, luate zilnic, precum şi consumul de usturoi la mesele zilnice sunt eficiente în lupta împotriva tricomonazei.
Plante puternic imunostimulatoare, echinacea şi genţiana oferă, de asemenea, suport antimicrobian şi antibacterian. Pe lângă acestea, agrişele stimulează funcţiile ficatului, ceea ce este esenţial pentru detoxificare şi vindecare. Şi armurariul sau ciulinul laptelui este o plantă recunoscută pentru stimularea funcţiilor ficatului şi permite organismului să elimine toxinele.
Uleiul de arbore de ceai poate fi şi el o alternativă, deoarece are acţiune antibacteriană şi antifungică atunci când este utilizat ca tratament local. Unele cercetări au arătat că o formulă din ulei de arbore de ceai poate fi aplicată în vagin pentru a vindeca tricomonaza. Pentru aceasta însă trebuie să consultaţi un naturist, care să vă indice gradul de diluare şi dozele.

Folosiţi vitaminele A şi E

Reglarea dietei ajută corpul să scape de tricomonază. Eliminarea zahărului şi a făinii albe permite sistemului imunitar să lucreze mai eficient, iar un regim bogat în fructe, legume şi fibre oferă substanţe nutritive esenţiale pentru vindecare.
Există o serie de vitamine deosebit de eficiente în lupta cu Tricomonas atât ca tratament local, cât şi pentru stimularea întregului organism. Printre acestea se numără vitaminele A uleioasă şi E, care se folosesc intravaginal. De asemenea, multivitaminele, luate zilnic, ajută corpul să lupte cu infecţiile.

Atenţie! Deoarece această boală poate fi confundată cu o infecţie bacteriană sau cu o altă afecţiune cu transmitere sexuală, este absolut necesar să mergeţi la medic ca să vi se pună un diagnostic înainte de a urma un tratament.