Main menu

header

de Elena Şerban

Toată lumea îşi doreşte să aibă o rezistenţă crescută în faţa germenilor şi a microbilor, dar şi a stresului. În acest sens, fructele de iarnă, precum nucile şi seminţele, sunt de mare ajutor, deoarece au capacitatea de a furniza un plus de energie, de a schimba în bine starea de spirit, de a întări imunitatea şi de a reduce senzaţia de oboseală.

Spuneţi adio oboselii!
Din păcate, multe persoane evită să mănânce nuci, de teamă că s-ar putea îngrăşa, deoarece se ştie că au un conţinut caloric mare. Însă, nutriţioniştii afirmă că, pentru a beneficia de calităţile lor, este suficient să se consume miezul de la trei-patru fructe lemnoase. După o astfel de terapie veţi scăpa de oboseală, iritabilitate, insomnie ori constipaţie. De asemenea, crizele de astm şi de inimă se vor rări considerabil, iar simptomele acestor afecţiuni se vor ameliora. Tot nucile furnizează magneziul şi vitamina C de care organismul nostru are nevoie.

Întinereşte derma
Datorită biotinei şi a conţinutului ridicat de vitamina E, migdalele sunt excelente pentru piele şi păr. Consumând doar trei migdale pe zi veţi beneficia de efectul revitalizant pe care îl au asupra podoabei capilare afectate de vopsirile repetate. În plus, acestea mai au o serie de minerale esenţiale care contribuie la funcţionarea optimă a organismului - magneziu, potasiu, fier şi zinc.
Aceşti sâmburi gustoşi au efect tonifiant şi asupra tenului şi previn bolile cardiovasculare. În cazul hipotensivilor se recomandă consumul a cinci migdale, deoarece li se va normaliza valoarea tensiunii arteriale.
Recent, un studiu efectuat la Institutul de Cercetări Alimentare din Statele Unite ale Americii a demonstrat că migdalele au şi proprietăţi probiotice. Datorită acestui lucru ajută la buna funcţionare a digestiei prin creşterea nivelului bacteriilor bune din tubul digestiv şi împuţinarea celor nocive.

Ameliorează anemia
Şi dacă tot vorbim despre seminţe, cele mai bune pentru sănătate sunt cele de dovleac, de rapiţă şi de in. Primele ameliorează anemia, previn problemele de prostată şi ajută la eliminarea calculilor renali. Cele de rapiţă micşorează colesterolul rău, iar cele de in sunt indicate pentru piele şi pentru calmarea simptomelor specifice menopauzei.
Seminţele de in sunt mult mai bogate în acizi graşi Omega 3 decât peştele. Aceşti acizi ajută organismul în procesul de ardere a caloriilor, taie pofta de mâncare şi îmbunătăţesc funcţionarea sistemului cardiovascular şi a creierului.
Alte seminţe ce nu ar trebui să lipsească din regimul alimentar, mai ales în perioada de iarnă, sunt cele de susan. Motivul? Sunt depurative, antioxidante, remineralizante, tonice, activează circulaţia sangvină şi grăbesc digestia.

Pont! Nucile, seminţele şi migdalele au mai multe fibre decât spanacul, fapt ce le face de neocolit în lupta cu constipaţia.

Sfat! Pentru a avea efecte benefice, aceste seminţe trebuie mâncate crude!