Main menu

header

de Dana Purgaru

Floarea pasiunii (Passiflora incarnata) a fost numită planta medicinală a anului 2011 de un grup de studiu de la Universitatea din Wuerzburg, Germania. Ea este cunoscută în special pentru proprietăţile sale calmante deosebit de utile în vremurile agitate pe care le trăim.

Nu dăunează muşchilor
Echipa de cercetători germani a demonstrat că floarea pasiunii ajută la înlăturarea agitaţiei nervoase, a insomniei uşoare şi a durerilor gastrointestinale provocate de nervozitate, adăugând că testele au mai relevat că este utilă pentru diminuarea anxietăţii. Spre deosebire de alte substanţe psihotrope, această plantă nu are efecte de relaxare a muşchilor, ceea ce o face un bun sedativ cu efect general, care poate fi luat şi în timpul zilei, nu numai seara.

Se prepară sub formă de infuzie sau de tinctură
Cele mai puternice extracte din plantă sunt cele din frunze. Deşi cercetătorii nu ştiu sigur care substanţe sunt responsabile pentru acest efect, se crede că se datorează flavonoizilor care calmează şi scad anxietatea, prin inhibarea unor neurotransmiţători.
Din această plantă se poate obţine un ceai cu efect calmant, relaxant. Fiertura se prepară din frunze sau din flori uscate - două linguriţe la o cană cu apă. În caz de insomnie, se foloseşte, sub formă de tinctură, o linguriţă în apă caldă.

- Floarea pasiunii este originară din pădurile tropicale din America de Sud şi Centrală. Se cunosc peste 400 de specii, iar multe dintre acestea au fructe comestibile.

Atenţie! Floarea pasiunii trebuie evitată de femeile gravide şi de cele care alăptează.