Main menu

header

de Elena Nedelcu

Chiar dacă are o denumire înspăimântătoare, care vă face, poate, să o ocoliţi, gheara diavolului (Harpagophytum procumbens) este o plantă binecuvântată, care s-a dovedit a fi remediul perfect împotriva durerilor, a complicaţiilor hepatice sau a indigestiei. Folosită de mii de ani, aceasta ajută la tratarea articulaţiilor blocate de reumatism, alungă durerile de cap şi nevralgiile, reglează nivelul glicemiei şi scade febra.

Se întrebuinţează rădăcina
Gheara diavolului e originară din sud-estul Africii, iar ciudata denumire provine de la fructul neobişnuit, care este acoperit de o coajă lemnoasă, cu doi spini lungi, şi de două rânduri de ţepi, care arată ca o gheară în miniatură. Locuitorii Deşertului Kalahari folosesc rădăcina acestei plante de mii de ani pentru tratarea durerilor osteoarticulare şi reumatice, dar şi în naşterile cu probleme sau în abcese dentare.
În medicină se folosesc de la plantă, cu preponderenţă, tuberculii, partea umflată a rădăcinii, din care se extrag substanţele antiinflamatoare, care ulterior ajung în compoziţia medicamentelor, a gelurilor şi a cremelor. Cel mai indicat mod de administrare a plantei sunt capsulele. Acestea au un conţinut de 500 mg extract din rădăcină şi sunt recomandate atât adulţilor (o pastilă de trei ori pe zi în timpul sau după masă), cât şi copiilor (doar la recomandarea medicului).

Face să dispară durerile de dinţi
O serie de studii clinice au demonstrat importanţa ghearei diavolului prin descoperirea, în compoziţia plantei, a substanţelor cu rol antiinflamator şi antinevralgic. Pacienţii supuşi testelor sufereau de osteoartrită, reumatism şi de alte afecţiuni articulare, iar în urma tratamentelor au prezentat îmbunătăţiri la nivelul muscular şi osteoarticular, durerile dispărând definitiv. S-a mai demonstrat şi faptul că planta are un puternic efect antioxidant, care încetineşte sau chiar stopează, în unele cazuri, procesele degenerative de la nivelul articulaţiilor. Pentru a urma un astfel de tratament trebuie întâi să consultaţi medicul specialist, care vă poate recomanda o cură de 60-90 de zile, timp în care veţi lua câte patru capsule pe zi, pe stomacul gol.

Preîntâmpină ateroscleroza şi ciroza
Tratamentul cu capsule de gheara diavolului poate preveni, datorită substanţelor antiinflamatoare conţinute, ateroscleroza dacă este administrat într-o cură de o lună şi jumătate. Datorită efectului său antioxidant ajută la preîntâmpinarea depunerilor de colesterol pe pereţii vaselor de sânge.
Dacă suferiţi de afecţiuni grave ale ficatului, precum hepatita B sau C sau consumaţi substanţe toxice, care pot afecta acest organ, e bine să faceţi o cură cu gheara diavolului. Administrarea a patru capsule pe zi din această plantă, timp de două luni, încetineşte procesele de distrugere a celulelor hepatice şi previne ciroza.

Îmblânzeşte neplăcerile menstruale
Femeile cu dureri menstruale îşi pot găsi un aliat de nădejde în această plantă, deoarece conţine două substanţe care au o puternică acţiune antiinflamatoare, antispastică şi sedativă. Astfel, puteţi să combateţi crampele abdominale, durerile de ovare sau de cap care apar în timpul menstrelor luând zilnic patru capsule, până când simptomele deranjante încetează.
În cazul durerilor de dinţi sau de măsele, pentru că nu aveţi la îndemână rădăcină de gheara diavolului, aşa cum au africanii, puteţi folosi capsulele cu extract. Când simţiţi că vă ia durerea, ingeraţi patru-şase pastile pe zi, dar aveţi grijă să nu depăşiţi cinci zile de tratament. Acestea se pot administra ca antiinflamator şi după extracţiile dentare sau după tratamentele stomatologice, iar pe lângă combaterea durerii, ajută şi la întărirea smalţului, prevenind astfel apariţia cariilor.

Binevenită şi în caz de balonări
Tulburările procesului de digestie, precum indigestia, dispepsia sau balonările pot fi tratate cu succes cu ajutorul acestei plante. Odată ingerate capsulele cu extract, acestea stimulează cantitatea de sucuri gastrice şi de bilă secretată şi îmbunătăţesc mişcările tubului digestiv. În acest sens se recomandă câte o capsulă cu 15 minute înainte de mesele principale, iar dacă aveţi probleme cu constipaţia, luaţi câte patru pastile pe zi, în cure de două-patru săptămâni.
Bolnavii de diabet pot urma şi ei un tratament, la recomandarea medicului specialist, deoarece planta îi va ajuta la reglarea nivelului de zahăr din sânge şi la stimularea secreţiei endocrine şi exocrine a pancreasului. Se face o cură de opt săptămâni, timp în care luaţi câte trei capsule pe zi, înaintea meselor principale.

Recomandată în răceli şi gripă

Răceala însoţită de febră poate fi tratată tot cu gheara diavolului. Pentru aceasta luaţi câte patru capsule pe zi, pe stomacul gol, timp de o săptămână. Temperatura corpului va scădea, iar starea generală de sănătate va fi ameliorată considerabil. Practic, după doar câteva zile, veţi simţi cum durerile de cap şi de muşchi dispar şi nu veţi mai avea ameţeli.
Planta luptă şi cu virozele gripale, bronşitele şi alte probleme respiratorii cauzate de virusuri. Prin urmare, poate fi un substitut mult mai bun pentru Aspirină, Paracetamol sau alte medicamente antiinflamatoare recomandate în aceste cazuri.

Pont! În cazul supărătoarelor migrene pot fi administrate, preventiv, două capsule din oră în oră (nedepăşind şase pe zi), încă de la primele simptome, deoarece au un efect analgezic direct.

Atenţie! Este interzisă femeilor gravide sau care alăptează şi persoanelor cu ulcer gastric ori duodenal.