Main menu

header

de Ana Trifan

Turiţa-mare (Agrimonia eupatoria) este o plantă cu istorie veche în medicina naturistă. De-a lungul secolelor, a fost văzută ca un panaceu, iar poetul englez Michael Drayton este doar unul dintre cei care i-au remarcat puterile vindecătoare, numind-o „planta care tratează tot”.

Vindecă „piciorul de atlet”
În Grecia Antică, turiţa-mare era folosită pentru tratarea tuturor problemelor ochilor, împotriva diareii şi a altor afecţiuni ale organelor interne, cum ar fi vezica urinară, ficatul sau rinichii.
În alte societăţi, precum cea anglo-saxonă, din seminţele şi frunzele de turiţă-mare se preparau soluţii care se foloseau pentru vindecarea unei game foarte extinse de răni. Astăzi, englezii folosesc această plantă în special pentru a trata „piciorul de atlet”, o boală dermatologică ce este cauzată de o ciupercă şi care afectează laba piciorului. Pentru aceasta trebuie să staţi în fiecare seară, timp de trei săptămâni, cu picioarele într-un lighean în care aţi pus infuzie de turiţă-mare. După 20 de minute ştergeţi pielea şi lăsaţi să se usuce natural înainte de a vă pune ciorapi.

Opreşte diareea
Planta a fost şi este folosită intens ca remediu şi pe continentul american, în SUA şi în Canada, pentru a vindeca tot felul de afecţiuni ale pielii. De asemenea, este şi astăzi un remediu bun în tratarea tusei persistente şi a diverselor afecţiuni de natură ginecologică. Americanii au mai utilizat turiţa-mare pentru a vindeca diverse răni, pentru că planta are proprietatea de a opri sângerarea şi de a preveni formarea de cheaguri.
Turiţa-mare are un gust amărui şi acţionează ca un astringent, motiv pentru care este folosită şi în caz de diaree. Un tonic preparat din această plantă ajută digestia şi întăreşte sistemul digestiv.

Bună împotriva cistitei
În combinaţie cu mătasea de porumb, turiţa-mare se foloseşte pentru tratarea cistitelor şi a problemelor legate de incontinenţa urinară. Această combinaţie s-a dovedit de succes şi în tratarea pietrelor la rinichi, dar şi a reumatismului sau a artritei.
Planta are calităţi care o recomandă ca un bun antiinflamator în cazul problemelor ce afectează cavitatea bucală şi gâtul. Cei care îşi folosesc foarte mult vocea pot face gargară cu acest ceai, pentru a-şi curăţa şi tonifia sistemul respirator, pentru că planta grăbeşte vindecarea inflamaţiilor.

Vă fereşte de anemie
Frunzele plantei sunt excelente în tratarea anemiei, dar şi a bolilor care afectează splina. În cazul acestor afecţiuni, este indicat un tratament cu trei căni cu infuzie de turiţă-mare, zilnic, timp de trei săptămâni.
Potrivit medicului naturist Werner Schierbaum, fiecare persoană ar trebui să facă măcar de două ori pe an o baie cu infuzie de turiţă-mare, iar copiii afectaţi de scrofuloză ar trebui să facă acest lucru zilnic. Pentru o baie se folosesc 200 g de plantă.
„O cană cu ceai de turiţă-mare, băută de trei ori pe zi, reprezintă un remediu pentru cordul mărit, pentru stomac şi plămâni, dar şi pentru rinichi şi vezica urinară dacă îl beţi pe perioade îndelungate”, mai susţine doctorul Schierbaum. Infuzia se prepară astfel: peste o linguriţă cu plantă se pune o cană cu apă clocotită. Se acoperă timp de câteva minute, se lasă la răcit şi apoi se strecoară.
Această plantă poate fi folosită şi la prepararea unei băuturi răcoritoare: peste câteva frunze proaspete şi zdrobite turnaţi o cană cu apă fierbinte, acoperiţi, strecuraţi după ce s-a răcit şi adăugaţi miere.

Pont! Cei care au probleme cu ficatul pot folosi o combinaţie de turiţă-mare, vinăriţă şi drăgaică, pentru a prepara o infuzie pe care să o consume de trei ori pe zi (o cană pe stomacul gol şi alte două de-a lungul zilei).

Sfat! Unguentele cu turiţă-mare sunt benefice pentru tratarea venelor varicoase şi a rănilor de pe gambe. Pentru obţinerea alifiei se amestecă doi pumni cu flori şi frunze fin tăiate cu 250 g de untură.