Main menu

header

de Anda Postolache

O interesantă răşină cu largi utilizări terapeutice este obţinută din arborele numit popular „Sangre de grado”, de origine din pădurile amazoniene (Peru), dar şi din Maroc, Insulele Canare şi China. Din aceeaşi familie cu el fac parte patru feluri de arbori des întâlniţi şi la noi în ţară ca plante ornamentale: croton, dracaena, daemonorops şi pterocarpus.

Are puteri afrodiziace
Răşina acestui arbore are culoarea roşie, de unde şi numele său, iar în vechime se folosea atât la vindecarea unor răni şi leziuni, ci şi în industria vopselelor, din ea obţinându-se vernisuri frumoase.
Răşina este extrasă prin realizarea unei incizii sau prin îndepărtarea scoarţei, substanţa scurgându-se sub forma unui latex, care apoi este vândut de localnici către cei interesaţi să o întrebuinţeze fie medical, fie industrial.
Şi chinezii o foloseau încă din cele mai vechi timpuri la vopsirea mobilei, la realizarea decoraţiunilor pentru Anul Nou chinezesc, dar şi pe post de opium, deşi nu are efect halucinogen, ci mai degrabă unul psihologic - i s-au încredinţat întotdeauna puteri afrodiziace şi de protecţie a dragostei.

Anticoagulant redutabil
Pentru băştinaşii locurilor unde creşte „Sangre de grado”, răşina sa este un fel de panaceu, fiind folosită în tămăduirea diareii, a dizenteriei, a ulceraţiilor cavităţii bucale, a rănilor şi bolilor gâtului, dar şi ale stomacului şi intestinelor, precum şi a răcelilor. Utilizările cele mai frecvente erau şi sunt însă în vindecarea unor probleme ale pielii, care nu se trec altfel, chiar dacă sunt folosite medicamente sau unguente. Răşina e folosită şi în primul ajutor în caz de tăieturi adânci, fiind un bun anticoagulant.
În uz extern se foloseşte latexul de răşină roşie sub formă lichidă, care se aplică direct pe rănile şi locurile cu probleme. În afecţiunile interne se utilizează atât sub formă de pastile (de la 10 la 30 pe zi, în funcţie de boală), cât şi sub formă de tinctură, mai ales în caz de gastrită (se dizolvă în puţină apă). Nu se face tratament de lungă durată!

Eficientă în caz de negi sau ciuperci

Ştiinţa modernă a cercetat substanţele din această răşină şi a ajuns la concluzia că este într-adevăr un bun cicatrizant, având şi alte efecte benefice, ba chiar s-a descoperit rolul vindecător în papilloma virus (care poate da cancer cervical) şi în unele forme de tumori ale pielii. În magazinele specializate în comercializarea preparatelor realizate din plante medicinale se găseşte şi „Sânge de dragon”, care vindecă acneea, negii (verucile) şi ciupercile localizate în diverse locuri pe corp. De asemenea, şi în zilele noastre, este utilizată în tratarea unor afecţiuni interne precum: gastrită, ulcer, colită de fermentaţie, fortificarea sistemului imunitar şi regenerarea mucoasei intestinale după tratamente cu antibiotice.

Important! Acest leac trebuie luat numai la recomandarea specialiştilor, deoarece poate avea şi efecte adverse.