Main menu

header

de Ana Trifan

Scoarţa de stejar alb este un excelent antiseptic, antiinflamator şi antiparazitar şi, de aceea, este indicată în hemoragii intestinale, gastrite sau ulcer, dar şi pentru tratarea unor boli de piele, a aftelor sau a amigdalitei.

Opreşte hemoragiile
Bogată în tanini, coaja de stejar alb oferă corpului vitamina B12 şi minerale precum calciu, fier şi zinc. Acesta este motivul pentru care veţi găsi de multe ori extract din ea în creme naturale destinate îngrijirii tenului gras sau cu tendinţe acneice.
Potrivit lui Vance Ferrell, autoarea Enciclopediei Remediilor Naturale, scoarţa de stejar alb este cel mai frecvent utilizată ca astringent şi este extrem de eficientă pe plan intern. Este folosită pentru tratarea ulcerelor, a problemelor cu splina sau împotriva diareii. Ceaiul este util la stoparea sângerării din stomac, din plămâni sau din rect, dar ajută şi la eliminarea pietrelor formate în rinichi şi a calculilor biliari.
În cazurile de ulcer, gastrite sau hemoragii intestinale se face un decoct din patru linguriţe cu scoarţă mărunţită, fiartă o jumătate de oră într-o cană cu apă. Se bea cu înghiţituri mici dimineaţa.

Tratează diareea
Pentru a combate diareea fierbeţi o lingură cu scoarţă mărunţită într-o jumătate de litru de apă şi beţi câte o cană la două-trei ore, până când simptomele dispar. Cu acelaşi decot se pot face spălături vaginale în caz de leucoree, infecţii cu Tricomonas ori pentru a scăpa de inflamaţiile tractului urinar.
Scoarţa de stejar alb se aplică sub formă de cataplasme pentru a trata hemoroizii. De asemenea, compresele cu decoct de stejar alb se pot pune pe zonele afectate de arsuri minore, tăieturi, inflamaţii ale pielii şi leziuni însoţite de secreţii abundente.
Pentru că are efect astringent, scoarţa de stejar alb grăbeşte închiderea şi vindecarea rănilor.
Se poate folosi şi în caz de erupţii cutanate provocate de contactul pielii cu plante otrăvitoare sau pe pielea afectată de înţepături de albine sau de insecte.

Protejează gingiile şi „usucă” aftele
Folosiţi produse pe bază de scoarţă de stejar alb sau faceţi gargară cu decoct pentru a întări gingiile şi a preveni căderea dinţilor. Acesta acţionează cu succes şi în cazuri de stomatite, gingivite, ulceraţii ale cavităţii bucale, amigdalită şi inflamaţii ale mucoaselor laringelui şi faringelui. De asemenea, puteţi pune tinctură de scoarţă de stejar alb pe zonele afectate de herpes sau de afte, pentru a grăbi vindecarea.
Scoarţa de stejar alb poate fi găsită în magazinele de produse naturiste şi farmacii, ca atare sau sub formă de tincturi ori pastile.

De reţinut!
- Puteţi folosi decoctul de scoarţă de stejar alb şi ca tonic, după demachiere, în caz că tenul are vase de sânge sparte.
- Datorită efectului energizant, scoarţa de stejar alb combate depresiile uşoare, însă nu trebuie folosită în exces.
- Decoctul de scoarţă de stejar alb este excelent şi în tratarea varicelor, scop în care se foloseşte atât intern, cât şi extern.

Atenţie! Scoarţa de stejar alb nu poate fi folosită de alergicii la Aspirină şi nici în timpul sarcinii.