Main menu

header

de Cătălina Tăgârţă

Una dintre cele mai supărătoare probleme este mirosul urât al gurii. În ciuda faptului că mulţi cred că halena e cauzată de igienă, aceasta poate fi problema unor afecţiuni, cum ar fi cele digestive. Pentru a le rezolva însă, e bine să consumaţi cât mai mult iaurt, suc de lămâie, ghimbir sau gel de aloe.

Ingeraţi pere şi banane
Uneori, pentru a avea o respiraţie proaspătă şi un zâmbet de invidiat nu-i suficient să periaţi bine dinţii şi limba. Evitaţi pe cât posibil ceapa, usturoiul, brânza şi cafeaua. De asemenea, şi ţigările pot fi de vină. În schimb, fructele bogate în carbohidraţi, cum sunt merele, perele şi bananele, vă pot fi de folos, mai ales că primele două împiedică creşterea acidităţii în cavitatea bucală.
Iată şi alte remedii care vă pot ajuta să aveţi în permanenţă o respiraţie proaspătă: clătiţi gura cu un decoct de mentă sau mestecaţi frunze proaspete de pătrunjel, rozmarin (acestea conţin un ulei care îndepărtează respiraţia urât mirositoare) sau busuioc şi consumaţi scorţişoară.

Anasonul şi chimenul îndepărtează bacteriile urât mirositoare
Pentru a avea o respiraţie proaspătă mai puteţi face gargară cu apă cu sare sau cu puţin bicarbonat de sodiu şi mestecaţi frunzele unei guave, seminţe de cardamom sau consumaţi un avocado. Şi iaurtul se poate dovedi util, prin aportul de bacterii sănătoase. La rândul lor, ţelina, cuişoarele, anasonul şi chimenul pot îndepărta bacteriile urât mirositoare, morcovul scade nivelul de hidrogen sulfurat de la nivelul cavităţii bucale, iar lămâia, datorită conţinutului crescut de acid citric şi vitamina C, anihilează rapid bacteriile.

Beţi suficientă apă în timpul zilei
Dacă mirosul neplăcut al gurii apare în special dimineaţa, înseamnă că nu produceţi suficientă salivă în timpul somnului. De aceea, e bine să mestecaţi gumă, pentru că ea sporeşte cantitatea de salivă. Contrar aşteptărilor, bomboanele mentolate nu au acelaşi efect.
Beţi suficientă apă în timpul zilei, aceasta fiind extrem de importantă pentru procesul de curăţare a gurii, eliminând astfel celulele moarte care se pot acumula. Lăsate însă în gură, ele vor dezvolta bacterii care emană un miros urât. De asemenea, beţi sucuri naturale şi mâncaţi legume proaspete.

Poate fi o cauză a dereglărilor tubului digestiv

Dacă totuşi respiraţia urât mirositoare persistă ar fi bine să consultaţi un medic specialist, pentru a identifica principala cauză a acestei probleme. Motivul halenei persistente poate fi determinat de: dereglări ale tubului digestiv, boli respiratorii, diabet zaharat, rinite sau sinuzite cronice, carii, resturi alimentare în curs de descompunere, amigdalită, constipaţie sau chiar dereglări hormonale.

Pont! Deoarece limba constituie un mediu propice depunerii de bacterii, aceasta trebuie să beneficieze, zilnic, de un periaj adecvat. De asemenea, folosiţi aţa dentară, pentru a fi siguri că aţi scăpat de resturile alimentare din dantură. Nici igiena protezei dentare nu trebuie neglijată, aceasta trebuind curăţată de mai multe ori pe zi.