Main menu

header

de Eugenia Golub

Mărul este un pom fructifer cultivat cu regularitate încă din Antichitate. Fructele sale, energizante, vitaminizante, răcoritoare, tonice, digestive, depurative şi laxative, sunt considerate alimente-medicament şi reprezintă un punct de referinţă în alimentaţia dietetică.

Duşmani pentru Alzheimer
Merele conţin fenoli, un tip de antioxidanţi care contribuie la prevenirea mai multor tipuri de cancer (de colon, de prostată sau de sân). În plus, datorită fitonutrienţilor, vă feresc de bolile neurodegenerative precum Alzheimer şi Parkinson.
Conţinutul bogat în vitamina C face ca aceste fructe să întărească sistemul imunitar, ţinând departe afecţiunile specifice sezonului rece. Ele previn apariţia bolilor de inimă, sunt indicate în astenii, surmenaj, stări febrile, insomnii, nervozitate, cefalee şi anemie. Sunt recomandate şi în dietele de slăbit (un măr are în jur de 70-100 de calorii) şi cu moderaţie şi diabeticilor.

Vă ţin departe de dentist
Merele previn apariţia cariilor dentare, provocate în special de bacterii, deoarece sucul acestor fructe are proprietăţi antibacteriene. Astfel, un măr pe zi vă ţine departe de dentist.
De asemenea, s-a constatat că cine mănâncă mere va avea plămâni mai sănătoşi. Conform cercetătorilor englezi, consumul a cinci fructe pe săptămână apără de problemele respiratorii, inclusiv de astm.
Alte proprietăţi ale mărului: este tonic muscular, antireumatismal, întăreşte oasele, previne apariţia osteoporozei, este ocrotitor gastric, ajută în afecţiuni intestinale, reînnoieşte ţesuturile şi reduce colesterolul. Sucul se foloseşte şi în cosmetică, deoarece revigorează tenul obosit.

Pont! Pentru a avea acţiune depurativă, este bine să mâncaţi un măr în fiecare dimineaţă, iar în scop laxativ este indicat un fruct în fiecare seară.