Main menu

header

de Liliana Simidon

Cistita este o afecţiune destul de des întâlnită fiind, de fapt, o inflamaţie a mucoasei vezicale, care, în fază acută, se cronicizează.

Este mai frecventă la femeile aflate la menopauză
Printre cauzele cele mai frecvente ale cistitei se numără: o slabă rezistenţă locală cauzată de viroze, expuneri la frig, la curenţi de aer sau la umezeală ori infectarea cu germeni patogeni, bacili sau cu o ciupercă. Cele mai afectate persoane sunt cele care suferă de diabet, femeile gravide sau cele care au o activitate sexuală frecventă.
Simptomele sunt: micţiuni dese, senzaţie de arsuri, de usturime, durere la urinare, incontinenţă, dureri de cap, stare de greaţă, puroi sau sânge (hematurie) în urină, lipsa poftei de mâncare, cearcăne, limbă încărcată sau dureri în zona lombară.
Se întâmplă destul de frecvent ca femeile aflate la menopauză să facă mai des cistită, deoarece se reduce nivelul de estrogeni, iar vaginul este mult mai uscat şi astfel apar iritaţii şi infecţii, chiar dacă persoana în cauză nu mai are viaţă sexuală. Pentru a putea atenua această problemă este bine să se folosească lubrefianţi intimi.

Sunt indicate cât mai multe lichide
Pentru a preîntâmpina această afecţiune trebuie să consumaţi mai multe lichide, chiar până la patru litri de apă plată pe zi sau ceaiuri şi sucuri de fructe (lămâie şi mere). Feriţi-vă de alcool, cafea, condimente, oţet şi muştar! Foarte important este ca atunci când mergeţi la toaletă să vă ştergeţi spre înapoi, nu spre înainte, căci puteţi risca să vă infectaţi vaginul cu materii fecale. Protejaţi-vă, pe cât puteţi, de frig, de umezeală, iar în picioare purtaţi iarna ciorapi groşi.

Usturoiul distruge bacteriile
Printre tratamentele naturiste la care puteţi apela dacă aveţi cistită se numără: cură cu ceai de cimbru (este antibiotic natural), cu ulei de cimbru (patru-cinci picături în fiecare zi pe pâine), cură cu propolis (tinctură sau baton), cură cu usturoi (poate distruge germenii şi bacteriile), cură cu biter suedez (20 ml de trei ori pe zi) în ceai de iarbă neagră, beţi suc de fructe de afine (vă ajută să eliminaţi o cantitate mai mare de urină şi este eficient împotriva infecţiilor) şi suc de merişor. De asemenea, puteţi folosi comprese calde cu flori de fân sau cu făină de in pe zona abdomenului inferior (unde este bine să ţineţi şi o sticlă cu apă caldă) şi faceţi băi locale cu ulei de lavandă.

Recomandări

Produsele naturiste sunt de ajutor astfel:
KIDNEY TONE UP: susţine corpul în eliminarea excesului de fluide prin creşterea cantităţii de urină. Reduce inflamaţiile, este util în tratarea cistitei, disuriei, hematuriei şi a litiazei urinare. Administrare: o capsulă de trei ori pe zi.
GINOSEPT: are acţiune antiinflamatorie, antimicrobiană şi antifungică, fiind util în cistită, leucoree, candidoză şi tricomoniază. Administrare: o cană de trei ori pe zi.
STRUGURII URSULUI: ajută foarte mult în cistitele care s-au cronicizat, are o puternică acţiune antiseptică şi vă ajută să urinaţi mai mult pentru a scăpa mai rapid de infecţie. Administrare: o capsulă de trei ori pe zi.
GOKHRU: ajută în afecţiunile renale (cistită, hematurie), dar poate fi de folos şi în cazul impotenţei, infertilitate ori spermatoree. Administrare: o capsulă de trei ori pe zi.