Main menu

header

de Elena Diaconu

Cafeaua este una dintre cele mai populare băuturi consumate în lumea modernă, la ora actuală existând circa 80 de soiuri. Unul dintre cei mai importanţi compuşi ai acesteia este cafeina, un stimulent puternic al sistemului nervos central, dar şi al inimii. Pe lângă acest alcaloid, cafeaua include şi antioxidanţi, proteine, lipide şi carbohidraţi şi, de aceea, consumul regulat, dar moderat apără organismul de numeroase afecţiuni.

Conţine peste 1.000 de substanţe chimice active
Cafeaua conţine peste 1.000 de substanţe chimice active, dintre care kahweol şi cafestol. Acestea deţin proprietăţi anticancerigene, potrivit cercetătorilor de la Universitatea din Milano. În urma unui studiu, oamenii de ştiinţă au ajuns la concluzia că persoanele care consumă patru ceşti de cafea zilnic prezintă un risc cu 39% mai scăzut de a dezvolta cancer orofaringian, spre deosebire de persoanele care nu consumă cafea. În cazul persoanelor care beau cafea în cantităţi mai mici, riscul apariţiei acestui tip de cancer scade cu 4% pentru fiecare ceaşcă.

Arde grăsimile
După mesele principale, cafeaua consumată în cantităţi mici (două-trei ceşti pe zi) ajută la digestie, stimulând producerea sucului gastric din stomac, care, la rândul său, contribuie la buna funcţionare a pancreasului. Datorită acestui proces, cafeina joacă un rol important şi în combaterea celulitei. Prin accelerarea metabolismului, persoanele care consumă cafea pot arde până la 300-400 de calorii pe zi.
Dacă se bea înainte de masă, cafeaua duce la eliminarea toxinelor din organism, deoarece acţionează ca un laxativ. Totuşi, în cazul persoanelor care suferă de constipaţie cronică sau acută, este eficientă doar pe termen scurt. Dacă optaţi pentru capuccino sau cafea cu lapte este de preferat să le consumaţi la micul dejun, pentru că nu ajută la digestie.

Încetineşte evoluţia hepatitei C
Oamenii de ştiinţă de la Institutul Naţional de Cancer din Statele Unite au observat, în urma unui studiu, că evoluţia hepatitei C ar putea fi încetinită prin consumul a câteva ceşti cu cafea pe zi. La experiment au luat parte 766 de pacienţi, care au băut în fiecare zi cel puţin trei ceşti pe parcursul studiului. După patru ani s-a observat că 53% dintre aceştia au reuşit să oprească progresul bolii asupra ficatului, în comparaţie cu persoanele care nu au consumat cafea.
Cercetătorii nu ştiu cu exactitate care e modalitatea prin care cafeaua protejează ficatul, însă două dintre posibilităţi ar putea fi numeroşii antioxidanţi pe care îi conţine şi modificarea nivelului de insulină în sânge.

Remediu pentru păr tern

Cafeaua poate fi folosită şi pentru îngrijirea părului, a tenului sau pentru combaterea celulitei. Pentru un ten hidratat şi strălucitor aveţi nevoie de cafea, lapte, unt de cacao şi smântână. Puneţi patru-cinci linguri cu boabe proaspete de cafea într-o râşniţă pentru a le mărunţi. Peste praful obţinut adăugaţi patru linguri cu unt de cacao şi o jumătate de cană cu smântână. Se amestecă până se formează o pastă. Dacă este necesar puteţi adăuga mai multă cafea şi unt de cacao pentru a îngroşa amestecul. Masca se aplică uniform pe faţă şi pe gât şi se ţine timp de 20-30 de minute (poate fi folosită ori de câte ori este nevoie). Remediu natural pentru păr: se fierbe o cafea tare, care, după răcire, se aplică pe părul uscat şi se lasă 20 de minute. După aceea se clăteşte din abundenţă cu apă caldă. Veţi vedea că imediat după folosirea acestei reţete părul va fi mătăsos şi strălucitor. În cazul în care aveţi celulită, puneţi cataplasme cu cafea şi ulei de măsline (se amestecă zaţul cu ulei de măsline până se obţine o pastă care se aplică prin masare pe zonele cu probleme).
De reţinut! Potrivit studiilor, cafeaua conţine mai mulţi antioxidanţi decât ceaiul negru. Rolul lor este de a neutraliza radicalii liberi din oxigen, substanţe care favorizează apariţia bolilor prin atacarea şi vătămarea celulelor organismului.

Atenţie! Persoanele care suferă de diferite afecţiuni precum nevroză, dureri de cap, hipertensiune arterială, alergie la cafeină, insomnii, ciroză, ulcer gastric sau duodenal şi enterocolită cronică trebuie să evite consumul de cafea. Conform unui studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Washington din Seattle, amestecul de cafeină şi paracetamol (sau orice alt medicament care conţine acetaminofen) poate cauza boli ale ficatului, în special la persoanele care consumă regulat cafea.