Main menu

header

de Anda Postolache

Păducelul, arbustul spinos care creşte la margine de pădure şi în crânguri, e o plantă de ale cărei flori şi fructe vă puteţi bucura din plin nu doar vizual, ci şi medicinal.

Ajută în tulburări de pubertate
Florile şi fructele de păducel au proprietăţi care le recomandă drept balsam pentru inimă, motiv pentru care europenii occidentali îl numesc „planta tinereţii veşnice”. Ajută în nevroze cardiace, stări de excitabilitate cu aritmie, reglează tensiunea, are efect pozitiv asupra inimii şi circulaţiei şi contribuie la prevenirea accidentelor cerebrale. În plus, păducelul este indicat pentru păstrarea calmului în situaţii tensionate, se recomandă în angina pectorală, în tulburări de menopauză şi de pubertate, ateroscleroză şi emotivitate excesivă.
Se poate prepara sub formă de tinctură sau de infuzie.

Tinctura conferă un somn liniştitor
Iată cum se poate prepara tinctura de păducel: 20 g flori sau fructe se macerează, timp de zece zile, în 100 ml alcool de 60 de grade. Se iau, de trei ori pe zi, câte 10-15 picături înainte de culcare. Pe lângă reglarea pulsului inimii, acest preparat conferă un somn liniştitor.

Se poate combina cu alte plante
Infuzia se prepară astfel: puneţi o linguriţă cu flori uscate la o cană de 250 ml cu apă clocotită şi lăsaţi la infuzat timp de 15 minute. Se strecoară şi se bea o cană în cursul dimineţii şi una spre seară, cu înghiţituri mici. Infuzia se poate realiza şi din fructe uscate şi măcinate - la o cană cu apă clocotită se pune o linguriţă cu pulbere.
Infuzia de păducel se poate consuma şi în combinaţie cu alte plante, pentru a li se potenţa efectele reciproc. Iată o reţetă: trei părţi de fructe de păducel (măcinate după uscare) sau două părţi de flori de păducel, două părţi de rădăcină de valeriană, trei părţi de frunze de sunătoare şi trei părţi de frunze de coada-şoricelului. O lingură din acest amestec se pune într-o cană de 250 ml cu apă fierbinte, se lasă cinci-şase ore la infuzat, apoi se strecoară. Se bea câte un sfert de patru ori pe zi, cu 20-30 de minute înainte de masă.

De reţinut! Amestecul de tinctură de păducel cu tinctură de valeriană se recomandă în bolile de inimă şi în cele de origine nervoasă. Din acest amestec se iau, de trei ori pe zi, câte 30-50 de picături înainte de masă.

Atenţie! Ceaiul de păducel trebuie luat cu pauze între cure (după o lună este necesar un răgaz de zece zile).