Main menu

header

de Elena Şerban

În cazul enterocolitelor rebele sau al durerilor reumatice, oţetul de coacăze poate face minuni, deoarece cu ajutorul lui se pot realiza în casă diverse preparate cu rezultate verificate de-a lungul timpului.

Recomandat în enterocolite
Oţetul de coacăze se obţine foarte simplu. Aveţi nevoie de o sticlă cu vin de coacăze, care se lasă destupată. În circa două săptămâni, acesta se transformă în oţet. Pentru a prepara vinul de coacăze aveţi nevoie de un litru de vin alb, 200 g de coacăze, 50 ml de rachiu şi 100 g de zahăr. Amestecaţi aceste ingrediente şi lăsaţi-le la macerat timp de o lună.
Pentru a vindeca enterocolitele rebele, la un litru de oţet adăugaţi 250 g de căţei de usturoi tocaţi mărunt. Lăsaţi la macerat timp de opt-zece zile, după care filtraţi şi adăugaţi sucul de la două lămâi. Administraţi, timp de zece zile, după mesele de prânz şi de seară, câte o linguriţă la copii şi o lingură la adulţi. La nevoie, tratamentul poate fi repetat.

Folosit pentru frecţii
Rezultate bune se obţin cu oţetul de coacăze şi în cazul reumatismului osteoarticular. În acest scop, adăugaţi la un litru de oţet de coacăze 250 g de ceapă tăiată foarte mărunt. Lăsaţi la macerat timp de 10-15 zile, apoi folosiţi sub formă de frecţie timp de cinci–zece minute pe locurile dureroase.

Pont! Pentru a nu-şi altera calităţile, oţetul de coacăze se păstrează în frigider.