Main menu

header

de Liliana Simidon

Guta este o inflamaţie a încheieturilor, care afectează mai ales bărbaţii de vârstă mijlocie, dar şi femeile după menopauză. Principala cauză a acestei afecţiuni este nivelul ridicat de acid uric. Acesta este, de obicei, dizolvat în sânge, însă, când creşte foarte mult, se formează cristale sub formă de ace la nivelul încheieturilor, care declanşează episoadele acute de gută.

Poate fi ereditară
Principalul simptom al gutei este durerea profundă la degetele mari de la picioare, dar pot fi afectate şi alte articulaţii. Atacul acut durează în jur de o săptămână, timp în care mai pot apărea o uşoară febră, precum şi pierderea poftei de mâncare.
Studiile au demonstrat că persoanele care consumă cantităţi mari de carne şi de alcool (în special bere) sunt cel mai predispuse către această afecţiune. Factorul ereditar este şi el foarte important, de aceea, dacă aveţi cazuri în familie, este mai bine să aveţi mare grijă la ce mâncaţi.

Beţi suc proaspăt preparat
Pentru a scăpa de această afecţiune, urmăriţi să aveţi un regim alimentar sănătos, din care să reduceţi carnea, alcoolul, tutunul şi alimentele grele. Mâncaţi multe fructe şi legume, deoarece acestea reduc aciditatea sângelui. Consumaţi, cât se poate de mult, coacăze negre, căpşuni, portocale, lămâi, pere (chiar până la două kilograme pe zi, înainte de mese, sau beţi suc proaspăt preparat), prune, piersici sau struguri. De asemenea, mâncaţi, cât de mult puteţi, ţelină, praz, salată verde şi neapărat usturoi. Şi cireşele sunt un remediu foarte bun împotriva gutei - trebuie să consumaţi cel puţin 10-15 fructe pe zi pentru a scăpa de atacurile recurente. Sucul de cireşe este, de asemenea, indicat, iar cantitatea minimă recomandată este de un pahar pe zi. Deoarece cireşele nu sunt disponibile în toate anotimpurile, pot fi înlocuite cu mere, astfel că este important să consumaţi cel puţin un măr pe zi.

Consumaţi lichide diuretice
Pentru a ajuta la eliminarea mai rapidă a acidului uric, este necesar să beţi suficientă apă, de preferat călduţă. Chiar şi mai bine este să beţi ceaiuri diuretice: urzică, frunze de mesteacăn, nuc şi codiţe de cireşe.
Luaţi câte o linguriţă cu oţet de mere amestecată cu o linguriţă cu miere de două ori pe zi sau beţi de trei ori pe zi un pahar cu apă în care aţi stors o jumătate de lămâie, deoarece acest fruct este bogat în vitamina C şi ajută la eliminarea mai rapidă a depozitelor de uraţi.
Extern, faceţi local masaje cu ulei de ricin şi aplicaţi cataplasme cu făină de muştar în combinaţie cu făină de in. Măcinaţi boabele de muştar şi seminţele de in cu ajutorul unei râşniţe de cafea (doar în momentul folosirii), adăugaţi apă călduţă pentru a obţine o pastă, aplicaţi-o pe zona dureroasă şi lăsaţi-o să acţioneze. Tot extern mai puteţi pune cataplasme cu resturile de la struguri, cu varză crudă (se scoate nervura principală, se striveşte şi se aplică pe locul cu probleme), cu argilă (pe zona lombo-abdominală şi implicit pe articulaţiile dureroase), cu o pernuţă umplută cu pedicuţă sau faceţi băi de ferigă.
Este foarte important să nu folosiţi Aspirină, deoarece aceasta împiedică eliminarea acidului uric, şi să vă feriţi de frig şi de curenţi de aer.

Recomandări

KIDNEY TONE UP - contribuie la eliminarea rapidă a excesului de acid uric, reduce inflamaţiile şi ajută la dizolvarea calculilor urinari. Este indicat în cazurile de disurie, hematurie şi incontinenţă urinară. Administrare: o capsulă de trei ori pe zi.
DIUROSEPT - ajută în cazul durerilor provocate de o criză de gută, fiind foarte util în cazul edemelor. Are proprietăţi diuretice, dezinfectante şi antiinflamatorii. Administrare: trei căni pe zi.
DIURENAL - ajută la eliminarea acidului uric. Poate fi folosit în cazul litiazei renale şi al infecţiilor urinare. Administrare: o capsulă de trei ori pe zi.
KAISHORE GUGGUL - este un antigutos foarte bun, putând reduce inflamaţiile, durerile, înroşirea pielii, ajutând şi la eliminarea excesului de apă din organism. Administrare: o capsulă de trei ori pe zi.