Main menu

header

de Elena Diaconu

Virusul herpes simplex (HSV) este responsabil de apariţia rănilor apoase şi dureroase în jurul gurii, pe piele sau pe organele genitale. De îndată ce o persoană a fost infectată, virusul se încorporează definitiv în ADN-ul gazdei, având posibilitatea de a se înmulţi rapid. Din fericire, împotriva sa există unele remedii alternative eficiente.

Cauzat de un sistem imunitar slab
Dintre cele opt tipuri cunoscute de herpes HSV, comune sunt: herpes tipul 1 (HSV-1) şi herpes tipul 2 (HSV-2). HSV-1 este asociat, mai degrabă, cu infecţiile orofaciale, de obicei buzele. Iniţial, acest virus se manifestă prin arsuri uşoare şi furnicături în jurul gurii, după care apar coşuri mici şi roşii, iar mai târziu se transformă în băşici. În cazul herpesului simplex 2, simptomele se văd, de obicei, după cel puţin patru zile de la instalarea virusului în corp. La început apare o senzaţie de mâncărime în zona genitală, urmată de apariţia unor vezicule care, treptat, devin dureroase.
Cauzele comune ale declanşării virusului pot fi: stresul, oboseala, o slăbire a sistemului imunitar cauzat de excesul de medicamente sau de infecţii, alergii alimentare, tratament dentar, sarcină ori variaţii hormonale.
Pentru a preveni infectarea cu virusul herpetic trebuie să aveţi un sistem imunitar bun, susţinut de alimentaţie şi de exerciţiile fizice regulate. În ceea ce priveşte tratarea herpesului, remediile naturale sunt o metodă alternativă simplă, ieftină şi eficientă.

Puneţi usturoi pe zona afectată
Tinctura de gălbenele are proprietăţi antiseptice, antiinflamatoare, cicatrizante, antifungice şi antibacteriene, motiv pentru care este recomandată în infecţiile cu virus herpes simplex. Pentru prepararea tincturii aveţi nevoie de doi-trei pumni cu flori de gălbenele peste care se adaugă un litru de alcool de 40 de grade. Maceratul se ţine 14 zile la soare, după care se strecoară şi se toarnă în sticluţe de culori închise. Tinctura poate fi folosită ca tratament atât pentru herpesul orofacial, cât şi pentru cel genital. După caz, se pun comprese pe zona afectată sau se fac băi de şezut (de trei-patru ori pe zi) cu patru linguriţe cu tinctură la care se adaugă un litru de apă.
Usturoiul este şi el un puternic antioxidant şi stimulator al sistemului imunitar, motiv pentru care este eficient în vindecarea erupţiilor cutanate provocate de herpes. Pe zona afectată se aplică o jumătate de căţel de usturoi şi se menţine pentru câteva minute, chiar dacă apare o senzaţie de usturime. Pentru întărirea sistemului imunitar şi prevenirea recidivelor, se consumă în fiecare zi câte un căţel de usturoi.

Faceţi infuzie de pătlagină şi rozmarin
Rădăcina de lemn-dulce este folosită pentru ameliorarea simptomelor. Planta poate limita capacitatea celulelor virusului de a comunica eficient între ele, ţinând virusul la distanţă. Infuzia se prepară din două linguriţe cu plantă (rădăcina se mărunţeşte cu ajutorul unei râşniţe) peste care se adaugă 250 ml apă clocotită. Ceaiul se acoperă pentru 10-15 minute, după care se strecoară. Se beau maximum două căni pe zi.
Împotriva herpesului este indicat şi ceaiul din frunze de urzică, de pătlagină şi de flori de rozmarin. Acesta calmează durerile şi usturimile. Infuzia se prepară dintr-o lingură cu amestec (frunzele şi florile mărunţite se pun în părţi egale) la 250 ml de apă fiartă. Ceaiul se lasă la infuzat timp de zece minute, după care se strecoară. Se beau două căni pe zi, până la dispariţia simptomelor.

De reţinut! Uneori, o persoană infectată cu HSV-2 poate să nu prezinte niciun fel de simptom, însă posibilitatea de transmitere a virusului este destul de mare.

Atenţie! Ceaiul de rădăcină de lemn-dulce nu este recomandat persoanelor care suferă de hipertensiune, pentru că reţine sodiul în organism, ceea ce determină creşterea tensiunii arteriale.